Gasztronómiánk sója az alkohol

Drunken Kitchen

Ezt ittuk a Kálibulin

2015. július 01. - dorottyahomoky

szent_d.jpg

A Kálibulin a kaják és az éttermek elvonják a rivaldafényt az északi part borairól és borászatairól, pedig az italok valójában legalább ugyanakkora sztárok. Köveskálon idén is megtaláltuk többek között a Szent Donát, a Laposa, a Sabar, a Villa Tolnay, a Liszkay vagy a Csobánci Bormanufaktúra borokat, és természetesen kóstoltunk a helyiektől, a Káli Kövektől és Pálffyéktól. Pár tipp és leírás tőlem, egy tokaji borásztól, aki azért a Káli-medencét is otthonának érzi.

Szent Donát

A Szent Donát egy alig több mint tíz éves pince Csopakon, amelynek borai az utóbbi évjáratokban kiemelkedően jók. Jelenleg 7 hektáron dolgoznak szigorú minőségi szempontok szerint. A borászt, Kovács Tamást és a pincét már csak azért is érdemes felkeresni, mert a kilátás a teraszukról egyedülálló. Sőt, nemrég egy szuper étterem, a Márga is megnyitott náluk.

Sauvignon blanc 2014

Üde, határozottan fajtajelleges bor. Vágott fű, sok citrus, citromfű illatban. Szép szerkezet és érett savak, ami 2014-ben nem igazán volt egyszerű. Zöldalma, friss citrusosság jön ízben, a végén kis gyógynövényes vonallal.

Furmint 2013

Ez a bor is szépen képviseli a fajtát. Alma, kis sósság jön illatban. Tartalmasabb bor, de nem nehéz. Könnyed, játékos tud maradni. Alma, fehér barack, kis birs ízben. Kellemes ásványos lecsengés, közepesen hosszú.

Márga 2013

Válogatott furmint és egy kis olaszrizling. Nehezebb bor, kicsit nekem most nehézkesnek, zárkózottnak is tűnt, de ez valószínűleg változni fog. Sós, termálos jegyek, érett alma, a végén kis mandula. Kellően hosszú. Tökéletes gasztrobor.

Kishegy 2013 olaszrizling

Három dűlőszelektált olaszrizlinget kóstoltunk. Ezek a Berekhát, a Nagykút és a Kishegy. Az utóbbi tetszett nekünk a legjobban. Komplex, tartalmas, vibráló, a hordót szépen feldolgozta. Kellemes hordófűszerek jönnek. Tipikus olaszrizling érett barackkal, almával és mandulával. Sok virág jön. Ásványos, szép szerkezetű bor jó arányokkal. Telt, kitölti a szájat, és sokáig ott is marad.

 

Laposa

Van olyan, akinek be kell mutatni Laposáékat? A Badacsony-hegy déli oldalán dolgoznak, most már 15 éve. A Kálibulin az ő standjuk, a Bazaltbor stand is a Kővirág kertjében állt, a háttérben Laposa Bence és Zsófi is figyelte a kóstolók reakcióit. 

Kéknyelű 2014

Szépen elkészítette bor. Egyensúlyos, kissé hűvösebb karakterű. Tetszett, jól esett meginni, de hiányzott belőle az egyediség, amit mindig keresek a borokban. Profin elkészített, steril bor.

Késői szüretelésű zeus 2013 (félédes)

Itt is hasonló volt a véleményem. Tökéletesen elkészített bor, de az a plusz egyéniség hiányzott. Sok friss gyümölcs, alma, körte, barack, virágok jönnek ízben. Nem sok az édesség, pont jók az arányok. Jól iható félédes bor. Tökéletes annak, aki most kezd ismerkedni a borokkal.

 

A Csobánci Bormanufaktúra Aspiratója passzolt a Mi A Kő káposztájához, a Villa Tolnay Holdja még mindig nagyon ott van, és a Sabarhoz is visszatérünk. Ezen kívül kóstoltunk még Liszkay-borokat is, melyekről később számolunk be, illetve a Pálffy Pince sem maradhatott ki. Róluk itt és itt olvashatsz bővebben!

/Dorka

A Kép forrása a Szent Donát Facebook-oldala.

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr467584936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása