3 bor, melyek mellé 3 étel készült, a végére pedig összeállt egy teljes menüsor. A borokhoz komponált ételeknél természetesen fontos szempont volt, hogy a borból beléjük is kerüljön, és mint egy fűszer, plusz ízt adjon. De sosem mindegy, hogy a főzés mely fázisában öntünk.
Ebben a három hétben az idei Magyar Bormusta Országos Borverseny fajtagyőztes aranyérmes borai közül a Tesco által különdíjjal is elismert három borral főztünk. Ezek a Frittmann Testvérek 2014-es Irsai Olivérje, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2014-es Kékfrankos rozéja és Bock pince 2013-as Kékfrankosa.
Adott volt 3 bor, és mi a Frittmann Irsai Olivérrel kezdtük. Tökéletes kezdőbor, az önmagában, de akár előételként is remekül funkcionáló sajtmártogatós mellé. A mexikói konyhát vettük elő az üde, friss, citrusos borhoz, de a fűszerezésnél maradtunk a visszafogottabb ízeknél. A kissé pikánsabb mimolette sajt mellett inkább a chilivel és a lime-mal játszadoztunk. A fűszeres-tejszínes mártásalapba került bele az irsai olivér, aztán a reszelt sajt, és így főztük össze az egészet egy krémes mártogatóssá, melyet a végén a friss lime ízesített még. Mellé egy könnyű saláta, egy natúr avokádókrém és egy sima, sós nachos került.
A főételünk is elkészült, melyhez a Bock 2013-as Kékfrankosa adta a kiindulási pontot. Karamellizált répa, gomba, áfonyaszósz, húsgombóc – ezzel elindultunk a nehezebb, ősziesebb ízek felé. A borban lévő fűszeres, pirosbogyós ízvilág tökéletesen kiegészítette az áfonyaszószt. Itt a végén került a szószhoz a bor, és csak pár percig forraltuk vele. Addig, hogy éppen megpuhuljon benne az áfonya, de a kékfrankos ízei minél intenzívebbek maradjanak.
Az ételsort a desszerttel és a Gál Szőlőbirtok Kékfrankos rozéjával zártuk 2014-ből. Az eper és a málna ízvilág mellé pirosbogyós gyümölcsöket, a friss savak mellé pedig egy kis krémességet társítottunk az édességünkben, ami önmagában egy újragondolt fröccsnek vagy a nyári forraltbornak is megfelel. Itt a borral, és a bor ízesítésével kezdtük a főzést, abba kerültek a gyümölcsök, és amint elkezdett forrni, le is vettük a lángról. Épp mint a forralt bornál, azzal a különbséggel, hogy mi ezután hűtőbe tettük, és hidegen, a tetején créme fraiche-sel vagy mascarponéval kanalaztuk.
Az ételeket mi külön, önálló fogásokként készítettük el, de a végére összeállt a tökéletes étel- és borsor is belőlük. Az egyszeri kísérletek jó kiindulási pontok lesznek majd a hosszabb, hidegebb esték baráti vacsoráihoz is. Az idei Bormustra három győztes borával pedig bátran lehet játszani még a konyhában, hiszen tiszta, karakteres ízjegyeikkel sok étel kiegészítője lehet. Mindhárom bor jól elkészített, élvezetes ital volt, ár-érték arányban abszolút megéri őket megvenni, aztán akár azonnal bontani és fogyasztani is.
A borok megvásárolhatóak a Tesco áruházakban.
/Dorka