A Pálffy Pincénél belga és magyar óriásnyulakat tartanak, kedves, szőrös állat mindegyik. Sok embert pont ez akadályoz meg abban, hogy nyúlhús kerüljön az asztalára, hiába aranyosak a malackák vagy a bocik is.
Pedig élettani hatását tekintve a nyúl húsa messze egészségesebb sok asztalunkra kerülő húsfélénél. Lássuk, miért is.
- A nyúlhús átlagos fehérjetartalma 22%, míg sertéshúsban 14-20%, a marhahúsban 18%, a libában 16%.
- Nagy különbség van a húsok között zsírtartalomban is, a nyúlhús zsírtartalma alacsony (6,5-8%), a kövér sertéshúsban például 37% a zsír. A nyúl zsírsavaránya is ideális: kevesebb a telített zsírsav és több a kedvező, telítetlen zsírsav. A koleszterin koncentrációja 135 mg/100 gr, a csirkében, sertésben, marhahúsban ez az érték 220-230mg/100 gr.
- Kedvező a vitamin- és ásványianyag-tartalma is: B-vitaminokban (B2, B5, B6, B3) gazdag, 100 g nyúlhús elfogyasztása kielégíti a napi teljes B12-vitamin-szükségletünket, mely a vérképzéshez elengedhetetlen.A nyúlmájban bőven akad A-vitamin, amely antioxidáns, védi szervezetünket a szabad gyököktől. Vastartalma is számottevő.
- Nagyon könnyen emészthető hús. 10 dkg húsban 158 kalória van, a sertés-, a marha- vagy a birkahússal összevetve a nyúlhúsnak lényegesen kisebb az energiatartalma.
Tehát, a nyúlhúsnak alacsony a zsír- és koleszterint tartalma, optimális a zsírsav-összetétele. Mindennek köszönhetően nem hizlal, bátran beilleszthető a diétába vagy reformtáplálkozásba, szív- és érrendszeri betegeknek is megfelelő. Könnyű emészthetősége, magas B-vitamin és vastartalma miatt gyerekeknek, várandósoknak, betegeknek és vérszegényeknek különösen ajánlott. Sőt, a magas vérnyomásban szenvedőnek is, hiszen nátriumtartalma alacsony.
Elkészítése: Idősebb nyúlból érdemesebb levest, pörköltet vagy nyúlpaprikást főzni, a fiatalabb nyúl pedig friss (zöld)fűszerekkel és zöldségekkel bármilyen formában elkészíthető. A házinyúlhoz egyaránt illik a fokhagyma, a feketebors, a rozmaring, a tárkony, a kakukkfű és az áfonyalekvár.
Reméljük, hogy a videóban látható nyúlsült - a dietetikus ajánlással - sokakban felszámolja az előítéleteket és megkóstolják a nyulat. Mi nem bántuk meg!
/Móni