Gasztronómiánk sója az alkohol

Drunken Kitchen

A dietetikus hozzászól: nyúlhús

2015. február 18. - bartamóni

imgl1780_1000_665.jpg

A Pálffy Pincénél belga és magyar óriásnyulakat tartanak, kedves, szőrös állat mindegyik. Sok embert pont ez akadályoz meg abban, hogy nyúlhús kerüljön az asztalára, hiába aranyosak a malackák vagy a bocik is.

Pedig élettani hatását tekintve a nyúl húsa messze egészségesebb sok asztalunkra kerülő húsfélénél. Lássuk, miért is.

  • A nyúlhús átlagos fehérjetartalma 22%, míg sertéshúsban 14-20%, a marhahúsban 18%, a libában 16%.
  • Nagy különbség van a húsok között zsírtartalomban is, a nyúlhús zsírtartalma alacsony (6,5-8%), a kövér sertéshúsban például 37% a zsír. A nyúl zsírsavaránya is ideális: kevesebb a telített zsírsav és több a kedvező, telítetlen zsírsav. A koleszterin koncentrációja 135 mg/100 gr, a csirkében, sertésben, marhahúsban ez az érték 220-230mg/100 gr.
  • Kedvező a vitamin- és ásványianyag-tartalma is: B-vitaminokban (B2, B5, B6, B3) gazdag, 100 g nyúlhús elfogyasztása kielégíti a napi teljes B12-vitamin-szükségletünket, mely a vérképzéshez elengedhetetlen.A nyúlmájban bőven akad A-vitamin, amely antioxidáns, védi szervezetünket a szabad gyököktől. Vastartalma is számottevő.
  • Nagyon könnyen emészthető hús. 10 dkg húsban 158 kalória van, a sertés-, a marha- vagy a birkahússal összevetve a nyúlhúsnak lényegesen kisebb az energiatartalma.

Tehát, a nyúlhúsnak alacsony a zsír- és koleszterint tartalma, optimális a zsírsav-összetétele. Mindennek köszönhetően nem hizlal, bátran beilleszthető a diétába vagy reformtáplálkozásba, szív- és érrendszeri betegeknek is megfelelő. Könnyű emészthetősége, magas B-vitamin és vastartalma miatt gyerekeknek, várandósoknak, betegeknek és vérszegényeknek különösen ajánlott. Sőt, a magas vérnyomásban szenvedőnek is, hiszen nátriumtartalma alacsony.

Elkészítése: Idősebb nyúlból érdemesebb levest, pörköltet vagy nyúlpaprikást főzni, a fiatalabb nyúl pedig friss (zöld)fűszerekkel és zöldségekkel bármilyen formában elkészíthető. A házinyúlhoz egyaránt illik a fokhagyma, a feketebors, a rozmaring, a tárkony, a kakukkfű és az áfonyalekvár.

Reméljük, hogy a videóban látható nyúlsült - a dietetikus ajánlással - sokakban felszámolja az előítéleteket és megkóstolják a nyulat. Mi nem bántuk meg!

/Móni

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr177181279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lógófülűnyúl 2018.06.01. 19:22:47

A koleszterintartalma attól függ mely részt vesszük, a belsőségeknek nagyobb. A csirkemellnél semmivel sem kedvezőbb az összetétele. A vastartalma meg a lóhúsnak kiemelkedő, nosza vágjuk le a versenylovakat. Aki nyulat eszik, annak halott a lelke.

lógófülűnyúl 2018.06.10. 12:26:10

A koleszterin tartalma ezen kívül erősen függ a takarmányozástól: csak a szaponinban gazdag étrenden lévőkre jellemző.
süti beállítások módosítása