Gasztronómiánk sója az alkohol

Drunken Kitchen

Finomságok a Palettán

2018. július 25. - budavaridora

-- Budapestről, a Tompa-Páva sarokról száguldottunk át a déli parton Bezerics Danival ---

Bezerics Dani az egyik első "alanyunk volt", amikor elindítottuk a blogot, jó pár éve. Azóta Dani barát, üzletfél lett, és maradt olyan jó vendéglátó, mint ahogy megismertük. Továbbra is tartja magát az "aki szeret az etet' alapelvéhez, csak közben bővült, költözött és a Palettákat is kicsit áthelyezte. A boglári nyári rezidencia idén is biztos pont, de mi télen többször jártunk a pesti Palettában: végre egy hely, ami "balatoni" ebben a nagy fővárosban! nem csak ebédelni szeretünk ott, de csak úgy üldögélni is: gyakran megfordulnak itt a balatoni borászok, balatoni kötődésű újságírók, szóval egy jó találkozási pont.

Nemrég Dani beültetett párunkat egy kisbuszba és elkalauzolt egy pesti reggeli után a déli part egységeibe.

37774922_2292849157422161_1629217529303924736_n.jpgLeírjuk, hogy minden feketén-fehéren itt legyen, a Paletta ugyanis jól behálózta a déli partot:

- Paletta Strandbisztró Fonyód - A Fonyódi Kutyás Strandon ezentúl jó étel is jár az első osztályú kutyastrand mellé.
- Paletta Bisztró Boglár - A "nagy öreg", kikötő feelinggel, DOP Lángossal és nagyon jó hangulattal.
- Partibisztró / Paletta Konyha Zamárdi - A zamárdi szabadstrandon lévő vendéglátó-egység idén megújult, tudjátok, ez az a bisztró, amibe elsőnek belefutni mondjuk a Balaton Soundra belépve.
- Paletta Strandbisztró Siófok - Egy vagány parti konténer a kemping szélén, a szabadstrand felé nézve.
És persze a Paletta Bisztró Budapest.

fu3hsaha.jpeg

KÖTELEZŐK, ha a Palettákban jártok:
- DOP Lángos / Lokál Pizza (Zamárdiban és Bogláron): kemencében sült lángos, aminek tésztáját Dani fél éve kísérletezi. Van magyaralmási sajtos tejfölös és lehet kérni mangalica sonkával is, és van lecsós is, valamint a Frutti di Lago, vagyis halas.
- Stick&Chips: Isteni bundás stickek. Boglári harcsa/csirkemell/cukkini/Korosajt
- Pulled Ponty szendvics 
- Bazalt Burger 
- Duplán friss palacsinta 
- Sütik a Bezerics anyukától - Bogláron!

Legyen most már nyár, Balaton és BalatonBor!

A 2016-os BalatonBorok bemutatóján jártunk

wx_small-89.JPG

Az elmúlt napokban, a hóban, esőben, hidegben sikerült eléggé rendesen kizökkennünk a nyárváró hangulatból. Volt egy esemény, aminek szerencsére segített ezt visszahozni: bemutatták a 2016-os BalatonBorokat! A rendezvény a Divino Gozsduban volt, ahol a termelők kínálták saját BalatonBoraikat.

Tovább

Pesti Konyha újra - Együnk a Vigadóban, mint az urak!

pesti_vigado_etterem3.jpg

Ne lepődjünk meg, ha mostantól egyre gyakrabban találkozunk majd azzal a kifejezéssel, hogy "Pesti Konyha". Ugye, hogy elsőre ismerősen cseng, aztán mégsem teljesen egyértelmű, hogy mi takar ez? A nagyközönség előtt májusban megnyitott Pesti Vigadó Étterem ennek a gyökereit kutatta fel, hogy megújítva, a mai igényekhez és saját elképzeléseikhez igazítva tegyék étlapra azt, hogyan képzelik 2016-ban a pesti konyhát. Kopogjanak azok a magassarkúk és csillogjanak azok az evőeszközök újra a Vigadó nagytermében!

Tovább

Ha kimondod a nevét, csoda történik

Mejillonesgratinadosa a TioFelipében

A babarózsaszínű sangria és a krémesen ropogós morzsás kagyló. Ez a kettő lesz a nyár slágere, legalábbis nálam tuti. Csak a varázsszót tanuljam meg kimondani.

Két borzasztóan őrült, melós-tanulós-keményen edzős hét után estem be az éppen megnyílt TioFelipébe, nem a legjobb lelki állapotban. Olyan pillanat volt, ami időnként valószínűleg még az absztinensekre is rátör: ADJATOK INNI! Azért nálam ez általában egy pohár jól behűtött minőségi pezsgőt vagy fehérbort jelent, koktélokat, édes dolgokat gyakorlatilag soha nem iszom. Ott és akkor viszont rávettem magam a csodásan rózsaszínű, eperrel, citrusokkal, banánnal, és ki tudja még milyen gyümölcsökkel megpakolt sangriára. Pontosan erre volt szükségem: a gyümölcsökön kívül azért volt csodás, mert egyáltalán nem volt túl édes, éppen csak annyira, amennyire a prosecco alap (gyümölcsös, édeskés olasz pezsgő) azzá tette.
1_1.jpg

Tovább

Lépj szintet a bor-étel párosítás terén!

Ökölszabályok az alapokon túl

dsc_0578.jpg

Az megvan, amikor fogmosás után belekortyolsz a narancslébe, és azt elviselhetetlenül savasnak és savanyúnak érzed? Na, akkor tudod, hogy mennyire tudja befolyásolni egy-egy étel vagy ital íze a másikét. A bor-étel párosítás egy örök játék, és szabályokat legfeljebb a legnagyobb katasztrófák elkerüléséhez tudunk felállítani. Mutatjuk, mit kell tudnod!

Tovább

Siklóson nem az istenek estek a fejükre

Tíz ujj megnyalós háromfogásos a Bakonyi Pincénél

dsc_0440.jpg

Évekig behajtani sem tudott házához a siklósi Zuhánya-dűlőben a borász Bakonyi Péter. Út az volt, de a szomszéd leláncolta, „csak úgy”, mondván „hamarabb jut haza helikopterrel, mint hogy saját útja legyen”. Innen a borai címkéjén is megjelenő helikopter, ami azóta védjegyévé vált. Szerencsére csak a címkéken bukkan fel, Peti végül utat is kapott az otthonához és szőlőjéhez.

Tovább

Mesebeli malom étterem az üveghegyeken túl

dsc_0072.jpg

Forog és kattog a malomkerék mellettünk, az udvaron pattog a tűz, a füstölőben készül épp a füstölt só, a verandáról pedig beleshetünk a konyhába, megnézni mi pirul a tűzhelyen – mindez együtt jelenti az Almalomb-gasztroélményt.

Tovább

Békebeli, édes és zöld: a máriagyűdi Czukorborsó

Rumos püspökkenyér

dsc_0189.jpg

A CzukorBorsóba belépni pont olyan, mint a Lappföldi Mikulás házába. Az összes felnőtt egy pillanat alatt gyerekké változik, a másikat lökdösi, "menj előre inkább teee!", aztán vagy tátott szájjal veszik el a hangulatban, vagy a finomságok kóstolgatását nem tudja abbahagyni, esetleg a kérdezősködést. De az biztos, hogy nem siet haza a máriagyűdi szívcsakrából.

Tovább

Aszú: koccints és felejtsd a konyhapulton

img_5350.jpg

Nálunk Tokajban egy bontott palack aszú mindig van a konyhában. Általában a pulton, hogy kéznél legyen, mert vagy a készülő ételhez, édességhez teszünk egy kicsit, vagy a teát ízesítjük vele, vagy csak úgy kortyolunk belőle. Ez nálunk így természetes, és lehetne minden háznál, minden vidéken egyre természetesebb, legalább az ünnepekkor. Azt mondjuk mi is: Koccints aszúval! karácsonykor.

Tovább

A dietetikus hozzászól: sous vide

dsc_0494_1.jpg

Többször találkoztunk már a gasztrokalandozásaink során meglátogatott éttermekben a sous vide eljárással. Többek között a fenséges sertésszűz az Apacukában is így készült. Ennek kapcsán most a technológia iránti rajongó dietetikus kifejti, hogy miért hasznos és egészséges ez az ételkészítési eljárás.

Tovább
süti beállítások módosítása