„Fontos, hogy ott is fogyasszuk a bort, ahonnan származik, és ezáltal mi is megosszuk ezt a teret és ezt a különleges panorámát az emberekkel” – foglalta össze nekünk Gilvesy Robert, a Szent György-hegyen található Gilvesy Pincészet tulajdonosa a Bohém légyott lényegét. A teraszról nézelődve vagy a kertben egy pohár borral üldögélve valószínűleg nem csak mi gondolkodtunk el azon, hogy láttunk-e már ennél szebb panorámát életünkben.
A harmadik alkalommal megrendezett Bohém légyotton jártunk, ami az évek során a kisebb létszámos vacsorából egy fél napos kis fesztivállá nőtte ki magát. A vendégek számával együtt pedig a birtok borainak a száma is növekedett. A buli nevét adó Bohém a pincészet nyitóbora, illetve birtokházasítása, mivel megjelenik benne majdnem az összes fajta, amellyel dolgoznak. Az idei év egyik új tétele egy friss, könnyű rajnai rizling, a Kacér, amely megnyitja a rajnai rizlingek sorát: a tartályos Gilvesy és a dűlőszelektált rizling következik utána. Szintén idén jött ki a Próbaüzem is, amely az új furmint ültetvény legelső bora. Robert nem véletlenül telepített furmintot a Szent György-hegyre, összesen 2,8 hektárt. Egyrészt ez a fajta szigeti néven régen is jelen volt itt, abszolút jól illik a vulkanikus talajhoz, valamint a furmintot Magyarország kiemelt fajtájának tartja, amelyet külföldön is nagyon szeretnek, és fontos, hogy egyre többször megjelenjen.
A nyári Bohém légyott mellett egyre több önálló vacsorát is szerveznek a pincénél külföldi és magyar séfek meghívásával. Alapvetően könnyebb, de ízes, kissé fűszeres ételekkel párosítják a pince borait, amelyet a mai este fogásai is megerősítettek. A borok mellé most a Sarki fűszeres sütött-főzött. Czinege Tamás azt mesélte, hogy a különböző ízek megtalálásánál és párosításánál a pince borai vezették őket, és ahogy jöttek az ötletek kóstolgatás közben, úgy születtek meg a végleges ételek. A különböző sajtok és olivabogyók mellett szendvicseket hoztak, volt egy friss, lazacos, egy izgalmas, grillezett gomolyás hamburger, ahol a fűszeres baracklekvár édességével játszottak, és egy nehezebb mangalicaszalonnás szendvics. A mi kedvencünk a gomolyás Bohém Burger volt, mert a könnyebb Gilvesy boroktól a dűlőszelektált tételekig, mindenhez tökéletesen illett.
A Bohém légyott az a nyári buli, ami komolyan veszi magát, de mellette kedves és laza is tud maradni, ahova kiöltözöl, aztán eljössz az egész családdal és még a kutyát is hozod magaddal, ahol borozgatsz, beszélgetsz, aztán kifekszel a fűbe pohárral a kezedben és az estét végig táncolod. Ilyen maga a Gilvesy Pincészet is a gyönyörűen felújított Esterházy présházban, a szép, tiszta borokkal, a csodás panorámával, a fényekkel és hangulattal. Ennek pedig egy kicsit részese is lehetsz a lenti videóban!
Köszönjük a meghívást és a képeket a Gilvesy Pincészetnek!
/Dorka