A CzukorBorsóba belépni pont olyan, mint a Lappföldi Mikulás házába. Az összes felnőtt egy pillanat alatt gyerekké változik, a másikat lökdösi, "menj előre inkább teee!", aztán vagy tátott szájjal veszik el a hangulatban, vagy a finomságok kóstolgatását nem tudja abbahagyni, esetleg a kérdezősködést. De az biztos, hogy nem siet haza a máriagyűdi szívcsakrából.
Nagy zöld asztalon adventi koszorú, a háttérben békebeli, felújított tálalószekrényen karácsonyi fényben úsznak a kézműves bonbonok, pöttyös bögrében habos kakaó, a cserépkályhában tűz, a kályha előtt mintha a Mikulás nagy piros fotelje állna. Decemberben egyébként tényleg van, hogy a Mikulás ül abban a fotelben, az a habos kakaó pedig az ő kezében gőzölög.
A máriagyűdi CzukorBorsó egy cukrászda, kávézó, vagy több is annál. A ház középső része bor- és édességbolt, előrébb a cukrászműhely kapott helyett, legelöl pedig egy vendégház lesz, ha minden jól megy. Az udvaron jutott hely játszótérnek, hátul a kertben pedig tűzrakó- és piknikező helynek. A hosszú épület hátsó része maga a vendéglátóhelyiség, bár ránézésre inkább ez is egy jó ízléssel berendezett otthon, ahol a szeretet koncentrálódik. Nemcsak a borászat, a cukrászat, az evés vagy a munka szeretete, hanem a családi szeretet is.
A Villányi borvidéken fekvő Máriagyűd legújabb helye alig több mint egy hónapja nyitott. A gyermekkora-óta-hobbicukrász, korábban lakberendezőként dolgozó B. András Márta, és a borász családból származó, cukrász-borász Latorczai-Rácz Lilla szerelemvállalkozása. Márta és Lilla 18 éve ismerik egymást, de soha nem voltak folyton együtt kávézgató barátnők. Inkább mindig jókor, jó helyen bukkantak fel egymás életében.
Közös cukrászdájukban a családi hanglatot fokozza, hogy a pultban Márta lánya segít, körülötte pedig szinte minden tárgy és bútor Márta vagy Lilla családjáé volt, és története van. Szerencsére mégsem kelti bennünk a lepukkant romkocsma-érzést, hiszen Márta lakberendezőként és restaurátorként jó érzékkel varázsolta újjá a régi holmikat.
Talán a máriagyűdi kegyhely közelsége, talán csak az őszinte lelkesedés, mindenesetre ezen a helyen mintha történne valami varázslat. Hogy Márta lánya sok év kihagyás után miért ült most újra a zongorához, hogy mi a ház specialitása, és hogy mi mindent üzen a Czukorborsó név, arról Márta a videóban mesél:
Kulcsszavak: Kardamom, narancsvirág, mascarpone
A videóból az is kiderül, hogy a ház többszörös díjnyertes desszertje a macaron. Hogy ne legyen unalmas, ezt is mindig szezonálisra hangolják, így a késő őszben például a birsalmával játszanak. Az egyéb süteményeknél azonban a kulcsszó általában a kardamom vagy a mascarpone. Több receptjüket is féltve őrzik, de a Drunken Kitchen kedvéért a rumos püspökkenyérét azért megosztották.
Recept
A CzukorBorsó püspökkenyere
Hozzávalók: 120g vaj, 140g cukor, 6 friss házi tojás, 140g liszt, 50g durvára tört dió, 50g aszalt szilva, füge felkockázva, 20g kandírozott narancshéj felkockázva, 3 kanál rum.
A vajat habosra keverni cukorral és 6 tojássárgával, lisztet elkeverni a dióval, aszalványokkal, narancshéjjal. Fehérjéből kemény habot verni, óvatos mozdulatokkal mindent összekeverni, a rumot nem kifelejteni. Őzgerincformában, sütőpapíron 160 fokon kb. 55 percen keresztül sütni. Formában kell hagyni kihűlni.
/Stella
Fotók: Máté Csaba