Gasztronómiánk sója az alkohol

Drunken Kitchen

Békebeli, édes és zöld: a máriagyűdi Czukorborsó

Rumos püspökkenyér

2015. december 23. - dalmastella

dsc_0189.jpg

A CzukorBorsóba belépni pont olyan, mint a Lappföldi Mikulás házába. Az összes felnőtt egy pillanat alatt gyerekké változik, a másikat lökdösi, "menj előre inkább teee!", aztán vagy tátott szájjal veszik el a hangulatban, vagy a finomságok kóstolgatását nem tudja abbahagyni, esetleg a kérdezősködést. De az biztos, hogy nem siet haza a máriagyűdi szívcsakrából.

Nagy zöld asztalon adventi koszorú, a háttérben békebeli, felújított tálalószekrényen karácsonyi fényben úsznak a kézműves bonbonok, pöttyös bögrében habos kakaó, a cserépkályhában tűz, a kályha előtt mintha a Mikulás nagy piros fotelje állna. Decemberben egyébként tényleg van, hogy a Mikulás ül abban a fotelben, az a habos kakaó pedig az ő kezében gőzölög.

A máriagyűdi CzukorBorsó egy cukrászda, kávézó, vagy több is annál. A ház középső része bor- és édességbolt, előrébb a cukrászműhely kapott helyett, legelöl pedig egy vendégház lesz, ha minden jól megy. Az udvaron jutott hely játszótérnek, hátul a kertben pedig tűzrakó- és piknikező helynek. A hosszú épület hátsó része maga a vendéglátóhelyiség, bár ránézésre inkább ez is egy jó ízléssel berendezett otthon, ahol a szeretet koncentrálódik. Nemcsak a borászat, a cukrászat, az evés vagy a munka szeretete, hanem a családi szeretet is.

dsc_0086.jpg

A Villányi borvidéken fekvő Máriagyűd legújabb helye alig több mint egy hónapja nyitott. A gyermekkora-óta-hobbicukrász, korábban lakberendezőként dolgozó B. András Márta, és a borász családból származó, cukrász-borász Latorczai-Rácz Lilla szerelemvállalkozása. Márta és Lilla 18 éve ismerik egymást, de soha nem voltak folyton együtt kávézgató barátnők. Inkább mindig jókor, jó helyen bukkantak fel egymás életében.

Közös cukrászdájukban a családi hanglatot fokozza, hogy a pultban Márta lánya segít, körülötte pedig szinte minden tárgy és bútor Márta vagy Lilla családjáé volt, és története van. Szerencsére mégsem kelti bennünk a lepukkant romkocsma-érzést, hiszen Márta lakberendezőként és restaurátorként jó érzékkel varázsolta újjá a régi holmikat.

Talán a máriagyűdi kegyhely közelsége, talán csak az őszinte lelkesedés, mindenesetre ezen a helyen mintha történne valami varázslat. Hogy Márta lánya sok év kihagyás után miért ült most újra a zongorához, hogy mi a ház specialitása, és hogy mi mindent üzen a Czukorborsó név, arról Márta a videóban mesél:

Kulcsszavak: Kardamom, narancsvirág, mascarpone

A videóból az is kiderül, hogy a ház többszörös díjnyertes desszertje a macaron. Hogy ne legyen unalmas, ezt is mindig szezonálisra hangolják, így a késő őszben például a birsalmával játszanak. Az egyéb süteményeknél azonban a kulcsszó általában a kardamom vagy a mascarpone. Több receptjüket is féltve őrzik, de a Drunken Kitchen kedvéért a rumos püspökkenyérét azért megosztották. 

dsc_0101.jpg

Recept

A CzukorBorsó püspökkenyere

Hozzávalók: 120g vaj, 140g cukor, 6 friss házi tojás, 140g liszt, 50g durvára tört dió, 50g aszalt szilva, füge felkockázva, 20g kandírozott narancshéj felkockázva, 3 kanál rum.

A vajat habosra keverni cukorral és 6 tojássárgával, lisztet elkeverni a dióval, aszalványokkal, narancshéjjal. Fehérjéből kemény habot verni, óvatos mozdulatokkal mindent összekeverni, a rumot nem kifelejteni. Őzgerincformában, sütőpapíron 160 fokon kb. 55 percen keresztül sütni. Formában kell hagyni kihűlni.

/Stella

Fotók: Máté Csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr728186682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása