Gasztronómiánk sója az alkohol

Drunken Kitchen

Rozéfröccs, ahogy mostantól mindig akarod

2015. szeptember 03. - dalmastella

dsc_0243.jpg

A rozé nem is bor? A rozé csajos? Rozéval nem lehet főzni? Rozét csak a nem hozzáértők isznak? Kamu! Most Amort játszunk, és mindenkit szerelembe ejtünk ezzel az itallal. 

A rozé önmagában és fröccsalapanyagként is soha eddig nem látott fénykorát éli. Ez az egész világra nézve igaz. A borágazati szakértők, de még a borbloggerek sem beszéltek és írtak ennyit erről a típusú borról, az OIV (International Organisation of Vine and Wine) történetében először készít átfogó kutatást a témában, master of wine-ok, vagyis a borszakértés nagyágyúi pedig először hajlandóak komolyan beszélni erről a sokak által lenézett rózsaszín italról (méghozzá az alföldi magyar változatokról is!) De ami a legfontosabb: mi is literszámra vedeljük, kérdés nélkül.

Ebben a hónapban a májusi Magyar Bormusta Országos Borverseny fajtagyőztes aranyérmes borai közül a Tesco által különdíjjal is elismert három borral főzünk. Ezek a Frittmann Testvérek 2014-es Irsai Olivérje, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2014-es Kékfrankos rozéja és Bock pince 2013-as Kékfrankosa.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne keresnénk a jót, sőt a legjobbakat. Igaz, ez ízlés kérdése is, valaki több buborékkal szereti, valaki savanyúbban, valaki imádja, ha ömlik a poharából a tutti-frutti, és van, aki szín alapján választ. Én legjobban azokat a rozékat szeretem, amelyek íze a lehető legtermészetesebb, inkább elegánsabb, visszahúzódó, kis málna és eper, friss, a savai nem tolakodnak, és nem bánom, ha az egészet kiegészíti egy leheletnyi szénsav. A Gál Pincészet tavalyi Kékfrankos Roséja pontosan ilyen.

A bort a VinAgora borverseny zsűrije Champion díjjal jutalmazta, mi pedig egy receptet kerítettünk köré. Szerettük volna hangsúlyozni a bor szép, viszonylag intenzív színét és az ízében érezhető gyümölcsöket, ezért nem is lehetett kérdés, hogy friss eperrel, málnával, áfonyával és szederrel lesz dolgunk a konyhában. Ezen kívül sem a gyönyörű gyümölcsökben, sem a könnyed borban nem akartunk főzéssel vagy sütéssel komoly kárt tenni, meg a kánikula heteiben egyébként sem vágyik senki nehéz dolgokra a tányérján, sem tűzhelytől vagy sütőtől forrongó konyhára. Ezért egészen egyszerűen csak újragondoltuk a rozéfröccsöt, és kiegészítettük mindennel, ami jó. A recept csodálatosságát emeli, hogy energiabombaként és diétás fogásként is elkészíthető.

dsc_0416.jpg

Hogyan készül a rozé és hogyan kell helyesen leírni?

Nem lehet elégszer elmondani: a rozé kékszőlőből készül, lényegében ugyanúgy, ahogy a fehérbor. Leegyszerűsítve: leszedik a fürtöt, lezúzzák a bogyókat, néhány órát hagyják ázni, majd leszűrik a levét és jöhet az erjedés. Ezután palackba zárják, gyakran egy kis szénsavval együtt. A rózsaszín szín erőssége leginkább azon múlik, hogy milyen hosszú ideig hagyják a kipréselt szőlőt a levével együtt ázni, vagyis mennyi színanyag tud kioldódni ez idő alatt a szőlő héjából.

Külföldiül a rozé az rosé, de a magyar nyelv már magáévá tette a szót, ezért kiejtés szerint, zével szoktuk leírni: rozé. A szó az értelmező kéziszótárban és a helyesírási szótárak közül az Osiris Kiadónál megjelent kötetben is az átírt alakban szerepel: rozé. Gálék viszont Rosénak nevezték el a borukat, ezért mintegy tulajdonnévként ők helyesen használják. Például a puli kutyámat nyelvtanilag valószínűleg helyesen hívnám Pulynak, ha így neveztem volna el.

Recept

Rozéfröccs, ahogy imádod, avagy nyári forraltbor

Hozzávalók:
Gál Kékfrankos Rosé 2014
1 doboz mascarpone vagy créme fraiche, ha diétázol, válassz helyette light krémtúrót
cukor vagy édesítőszer
1 vaníliarúd
egész fahéj
méz
a tálaláshoz zabkeksz, menta
illetve a legfontosabb: válogass össze a kedvenc zöldségesednél egy-egy adag málnát, epret, áfonyát, szedret, esetleg cseresznyét, barackot.

Hazaérve mosd meg a gyümölcsöket, a bor felét öntsd egy serpenyőbe és lassan, alacsony hőfokon kezd melegíteni. Ízlés szerint mehet bele a cukor vagy az édesítőszer, mi nem tettünk bele sokat, épp csak hogy kiemelje a félbe vágott vaníliarúd és a fahéjrúd ízeit. Mehet bele egy deci víz is, úgyis elpárolog. Ha a cukor elolvadt, öntsd a serpenyőbe a gyömölcsöket, egyet-kettőt óvatosan kavarhatsz majd rajtuk, de szebb, ha épek maradnak. Amint forrni kezd, kapcsold le a tűzhelyet, aztán próbáld meg kivárni, amíg az egész kihűl. Legjobb, ha 1-2 órára hűtőbe teszed. Ezután halmozd a gyümölcsös fröccsödet vörösboros pohárba vagy desszertes tálba, kanalazz rá egy kés habot, csorgasd le mézzel, törhetsz rá a kekszből is, majd vessz el a boldogságban.

A bor, és persze minden, ami egy ilyen csúcsdesszerthez kell, megvásárolható a Tesco áruházakban!

A galériában még több csodás fotót nézegethetsz, melyeket Máté Csaba készített.

/Stella

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr747749356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2015.09.03. 23:28:17

erre tényleg jó a rozé....

Rókabilly 2015.09.04. 07:43:36

Az , hogy a rozéról szóló cikkben a szín végig rózsaszín és nem hagymahéj, szerintem hiba.

ZX 2015.09.04. 09:42:02

Csak szólok, hogy rozét vörös és fehérbor házasításával is lehet készíteni. Amúgy az utóbbi időben egyre inkább a rozét szoktam választani.

gabroca 2015.09.04. 09:49:36

a legnagyobb gond az, hogy az ember nem tudja mi van belül az üvegben, hiába szép a színe...kóstoló kell belőle és ha beválik jöhet, vagy csatornába vele

dalmastella 2015.09.04. 10:44:31

@ZX: Lehet, persze, otthon a konyhában. :) Igy keszult "roze" nem hozhato forgalomba az Europai Unioban.

@Rókabilly:
Nem minden roze hagymahej szinu, azt csak egy bizonyos arnyalatra hasznaljak a borleirasok keszitesekor.

ZX 2015.09.04. 10:54:34

@dalmastella: Hát pedig pont tegnapelőtt láttam pár palackkal egy áruházban. És nem az a kannásbor fajta volt.

dalmastella 2015.09.04. 11:13:31

@ZX: Arra kivancsi lennek, majd kuldj rola infokat.:)

Muad\\\'Dib 2015.09.04. 11:29:07

@dalmastella:
A wikipedia szerint:
"...Rotling refers to a rosé that is either made from multiple grape varieties that can either be all red wine varieties or a mixture of white and red grape varieties. This designation is required on all Tafelwein (table wine), Landwein ("country wine" similar to the French vin de pays) and Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) level but its presence on the label is optional for Prädikatswein (the highest classification of German wine)..."
https://en.wikipedia.org/wiki/Rosé#Germany.2C_Austria.2C_Switzerland

Fogalmam nincs mennyire valós, vagy téves az információ, mert a wiki azért finoman szólva sem a tudományosság legbiztosabb forrása...

ZX 2015.09.04. 12:03:16

@dalmastella: Ha legközelebb arra járok, megkeresem. :)

dalmastella 2015.09.04. 16:09:29

@Muad\\\'Dib: Tudtam, hogy ez elo fog jonni. :) Igen, a Rotling letezik, elsosorban Nemetorszag bizonyos teruletein, de ez nem feher es vorosbor kevereke, hanem egyutt szedik a feher es a kekszolot, es egyutt erjesztik. Kulon szabalyozas vonatkozik ra, kis mennyisegben keszul, magas minosegben nem keszul tudtommal, inkabb a hagyomany miatt fontos.
Nemetul van sajat Wikipedia oldala.

@ZX: Legyszi!:)
süti beállítások módosítása