A rozé nem is bor? A rozé csajos? Rozéval nem lehet főzni? Rozét csak a nem hozzáértők isznak? Kamu! Most Amort játszunk, és mindenkit szerelembe ejtünk ezzel az itallal.
A rozé önmagában és fröccsalapanyagként is soha eddig nem látott fénykorát éli. Ez az egész világra nézve igaz. A borágazati szakértők, de még a borbloggerek sem beszéltek és írtak ennyit erről a típusú borról, az OIV (International Organisation of Vine and Wine) történetében először készít átfogó kutatást a témában, master of wine-ok, vagyis a borszakértés nagyágyúi pedig először hajlandóak komolyan beszélni erről a sokak által lenézett rózsaszín italról (méghozzá az alföldi magyar változatokról is!) De ami a legfontosabb: mi is literszámra vedeljük, kérdés nélkül.
Ebben a hónapban a májusi Magyar Bormusta Országos Borverseny fajtagyőztes aranyérmes borai közül a Tesco által különdíjjal is elismert három borral főzünk. Ezek a Frittmann Testvérek 2014-es Irsai Olivérje, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2014-es Kékfrankos rozéja és Bock pince 2013-as Kékfrankosa.
Ez persze nem jelenti azt, hogy ne keresnénk a jót, sőt a legjobbakat. Igaz, ez ízlés kérdése is, valaki több buborékkal szereti, valaki savanyúbban, valaki imádja, ha ömlik a poharából a tutti-frutti, és van, aki szín alapján választ. Én legjobban azokat a rozékat szeretem, amelyek íze a lehető legtermészetesebb, inkább elegánsabb, visszahúzódó, kis málna és eper, friss, a savai nem tolakodnak, és nem bánom, ha az egészet kiegészíti egy leheletnyi szénsav. A Gál Pincészet tavalyi Kékfrankos Roséja pontosan ilyen.
A bort a VinAgora borverseny zsűrije Champion díjjal jutalmazta, mi pedig egy receptet kerítettünk köré. Szerettük volna hangsúlyozni a bor szép, viszonylag intenzív színét és az ízében érezhető gyümölcsöket, ezért nem is lehetett kérdés, hogy friss eperrel, málnával, áfonyával és szederrel lesz dolgunk a konyhában. Ezen kívül sem a gyönyörű gyümölcsökben, sem a könnyed borban nem akartunk főzéssel vagy sütéssel komoly kárt tenni, meg a kánikula heteiben egyébként sem vágyik senki nehéz dolgokra a tányérján, sem tűzhelytől vagy sütőtől forrongó konyhára. Ezért egészen egyszerűen csak újragondoltuk a rozéfröccsöt, és kiegészítettük mindennel, ami jó. A recept csodálatosságát emeli, hogy energiabombaként és diétás fogásként is elkészíthető.
Hogyan készül a rozé és hogyan kell helyesen leírni?
Nem lehet elégszer elmondani: a rozé kékszőlőből készül, lényegében ugyanúgy, ahogy a fehérbor. Leegyszerűsítve: leszedik a fürtöt, lezúzzák a bogyókat, néhány órát hagyják ázni, majd leszűrik a levét és jöhet az erjedés. Ezután palackba zárják, gyakran egy kis szénsavval együtt. A rózsaszín szín erőssége leginkább azon múlik, hogy milyen hosszú ideig hagyják a kipréselt szőlőt a levével együtt ázni, vagyis mennyi színanyag tud kioldódni ez idő alatt a szőlő héjából.
Külföldiül a rozé az rosé, de a magyar nyelv már magáévá tette a szót, ezért kiejtés szerint, zével szoktuk leírni: rozé. A szó az értelmező kéziszótárban és a helyesírási szótárak közül az Osiris Kiadónál megjelent kötetben is az átírt alakban szerepel: rozé. Gálék viszont Rosénak nevezték el a borukat, ezért mintegy tulajdonnévként ők helyesen használják. Például a puli kutyámat nyelvtanilag valószínűleg helyesen hívnám Pulynak, ha így neveztem volna el.
Recept
Rozéfröccs, ahogy imádod, avagy nyári forraltbor
Hozzávalók:
Gál Kékfrankos Rosé 2014
1 doboz mascarpone vagy créme fraiche, ha diétázol, válassz helyette light krémtúrót
cukor vagy édesítőszer
1 vaníliarúd
egész fahéj
méz
a tálaláshoz zabkeksz, menta
illetve a legfontosabb: válogass össze a kedvenc zöldségesednél egy-egy adag málnát, epret, áfonyát, szedret, esetleg cseresznyét, barackot.
Hazaérve mosd meg a gyümölcsöket, a bor felét öntsd egy serpenyőbe és lassan, alacsony hőfokon kezd melegíteni. Ízlés szerint mehet bele a cukor vagy az édesítőszer, mi nem tettünk bele sokat, épp csak hogy kiemelje a félbe vágott vaníliarúd és a fahéjrúd ízeit. Mehet bele egy deci víz is, úgyis elpárolog. Ha a cukor elolvadt, öntsd a serpenyőbe a gyömölcsöket, egyet-kettőt óvatosan kavarhatsz majd rajtuk, de szebb, ha épek maradnak. Amint forrni kezd, kapcsold le a tűzhelyet, aztán próbáld meg kivárni, amíg az egész kihűl. Legjobb, ha 1-2 órára hűtőbe teszed. Ezután halmozd a gyümölcsös fröccsödet vörösboros pohárba vagy desszertes tálba, kanalazz rá egy kés habot, csorgasd le mézzel, törhetsz rá a kekszből is, majd vessz el a boldogságban.
A bor, és persze minden, ami egy ilyen csúcsdesszerthez kell, megvásárolható a Tesco áruházakban!
A galériában még több csodás fotót nézegethetsz, melyeket Máté Csaba készített.
/Stella