Gasztronómiánk sója az alkohol

Drunken Kitchen

Vörös a köbön – Áfonya, vörös hús, vörösbor, ahogy a legjobbak együtt

Bock Kékfrankos 2013 és áfonyás vörösboros húsgombóc

2015. szeptember 10. - budavaridora

A hőmérő higanyszála elkezdte a lejtmenetet, mi pedig menten vörösborhoz és vörös húshoz nyúltunk, hogy a sokkot enyhítsük. Feltekertük a sütőt, kibontottuk a bort, aztán az első pohár töltése, és a serpenyőben karamellizálódó aszalt áfonyák illatának terjengése környékén kezdtünk megnyugodni, hogy jó lesz ez az ősz is. Vörösborok! Végre!

dsc_0259.jpg

Ebben a hónapban a májusi Magyar Bormusta Országos Borverseny fajtagyőztes aranyérmes borai közül a Tesco által különdíjjal is elismert három borral főzünk. Ezek a Frittmann Testvérek 2014-es Irsai Olivérje, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2014-es Kékfrankos rozéja és Bock pince 2013-as Kékfrankosa.

A borunk:

Bockék tavalyi kékfrankosa jó ár-érték arány mellett stabilan hozza azt, amire egy hétköznap esti vacsora mellett vágyunk egy kicsit csípős őszi estén. Közepes intenzitás és test, szép színek, kis gyümölcs, főleg meggy és áfonya, még egy pici fűszert is kapunk. Jól öblíti le a húsos ételeket, nem telít el, könnyen iható vörös.

Az étel:

Vannak azok, akik az egyszerű ételeket szeretik: 2-3 alapanyag, egyszerű technikák, letisztult végeredmény. Aztán vannak azok, akik a nehezebb utat választják: furmányos összetevők, tökéletesre csiszolt fűszerezés, és a végeredmény, ami szintén letisztult, mert a komponensek tökéletesen működnek együtt. Esetünkben egy fél húsgombóc feltűzve a villára, mellé egy kis gombás krumplipüré és karamellizált sárgarépa, ráfolyatva a vörösboros áfonyaszósz, hamm bekap. Olyan jók együtt, hogy észre sem veszed, hogy többen vannak!

dsc_0295_1.jpg

Recept: Áfonyás vörösboros húsgombóc karamellizált zöldségekkel és gombás pimpelt krumplipürével

Húsgombóc:

60 dkg darált hús (mangalica, szürkemarha)

2 kis fej vöröshagyma

2 zúzott fokhagyma gerezd

1 evőkanál worchester szósz

1 evőkanál csípős mustár

2 evőkanál balzsamos vörösborecet

2 marék snidling

10 dkg apróra vágott vörösáfonya

só és bors

Mangalica és szürkemarka combot vettünk darálva, és egyharmad-kétharmad arányban összegyúrtuk a vöröshagymával, a fokhagymával, a worchesterrel, a mustárral, a balzsamos vörösborecettel, a snidlinggel és az apróra vágott vörösáfonyával. Sóztuk, borsoztuk. Ha nem elég zsíros, akkor apróra vágott szalonnát is érdemes tenni mellé, hogy szaftosabb legyen a végeredmény. Sütőben 180-190 fokon szigorúan légkeverés nélkül sütjük, 15-20 percig. Vigyázni kell, nehogy megégjen!

Vörösboros áfonyaszósz:

Olívaolaj és vaj keverékén megfonnyasztunk egy fél fej vöröshagymát és egy kis gerezd fokhagymát, barna cukorral megkaramellizáljuk a hagymákat, majd beledobunk 8-10 dkg aszalt vörösáfonyát. Mustár és kis worshester szósz is kerülhet bele. Babérlevéllel, rozmaringgal, kakukkfűvel egy két percre együtt forraljuk. Mellé öntjük a vörösbort, 3/4 bögre Bock Kékfrankost, egy marék áfonyával még 3 percig forraljuk (összesen kb. 15 perc a szósz elkészítése). Kész a szószunk! ÖTLET: Az elkészült húsgolyókat a szószba alacsony lángon beforgatjuk, így tálaljuk.

dsc_0276.jpg

Pimpelt burgonyapüré:

Héjában megfőzzük a krumplikat (kb. egy kg) sós vízben, krumpinyomóval durván összetörjük. Belekeverünk 8 dkg vajat, 2 dl tejet, két csokor durvára vágott petrezselymet, snidlinget, sózzuk borsozzuk. Kevés szalonnán és hagymán barnára pirítjuk a gombát, petrezselymet keverünk mellé, majd elkeverjük a krumplival. A szerecsendió is jól áll neki. 

Karemellizált zöldségek:

Sárgarépát, paprikát csíkokra vágunk, lilahagymát is felszeletelünk. Magasabb falú teflon serpenyőben közepes lángon elkezdjük olvasztani a cukrot vajon. Mikor már karamellszerű, óvatosan felöntjük forró vízzel és borecettel. 2-3 perc elteltével feloldódik a karamell a folyadékban, és gyöngyözve forrni kezd a máz. Ekkor beletesszük a hagymát és 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát, újabb 5 percig pároljuk a zöldségeket, majd következik a répa. Óvatosan átforgatjuk a zöldségeket, majd ismét 5 percnyi párolás után elkészül a karamellizált tavaszi zöldségköretünk.

A bor, és persze minden, ami egy ilyen vacsorához kell, megvásárolható a Tesco áruházakban!

/Dóri

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr137775060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása