Az országok találkozása a gasztronómiában mindig izgalmas, főleg ha bor-étel párosításról van szó. Mi most két, alapvetően nehéz, erősen fűszeres nemzet konyháját hoztuk össze egy könnyed, nyáresti, borozós csemegében. Sajtszósz, jalapeno, kukorica, nachos és a Frittmann Irsai Olivér, vagyis Mexikó és Magyarország találkozása. És A Cápa!
A következő három hétben a májusi Magyar Bormusta Országos Borverseny fajtagyőztes aranyérmes borai közül a Tesco által különdíjjal is elismert három borral főzünk. Ezek a Frittmann Testvérek 2014-es Irsai Olivérje, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2014-es Kékfrankos rozéja és Bock pince 2013-as Kékfrankosa. Kezdjük most is a fehérrel!
Augusztus vége van, de még nem állunk meg. Próbáljuk a nyár elején összeszedett, de eddig meg nem valósított terveket kipipálni, az utolsó napsugarakat kiélvezni, és még legalább kétszer lemenni a Balatonra. De azért jó néha már egy-egy estét otthon is, nyugiban eltölteni. Ha pedig ehhez csatlakoznak a barátnők, akkor indulhat a csajos este. Ehhez mondjuk a kellékeket. A borunk a 2014-es Frittmann Irsai Olivér, ezt szüretelik az Alföldön most éppen. Mellé, illetve vele mexikói mártogatósokat kevertünk ki. A polcról pedig – mi más – a Cápa DVD került elő.
Frittmann Irsai Olivér 2014
A Frittmann Pincészet 2014-es irsai olivérje savakban gazdag, friss, könnyű és jó ivású bor. A magas savak sem bántóak, nem kívánja mindenképp, hogy fröccs legyen belőle. Önmagában is jól esik. Az irsai olivér szőlőfajtára jellemző illat- és aromagazdagságot visszafogottabban, elegánsabban képviseli. Nem akar túl sok lenni, ami nekünk kifejezetten tetszett. Az üdeség, a citrusok, a zöldfűszerek kerülnek előtérbe ebben a feszes szerkezetű borban.
A fűszereket mindenképp kívánja, de mivel ez az irsai visszafogottabb aromákban, ezért az ételnél is figyelni kell arra, hogy ne legyen túl intenzíven fűszerezve. Bor-étel párosításnál mindig az az elsődleges szempont, hogy hagyják egymást érvényesülni a szereplők, ízben egyik se nyomja el a másikat. A cél az, hogy kiegészítsék egymást, hogy új aromákat hozzanak ki egymásból. A Frittmann Irsai Olivér citrusossága, enyhe fűszeressége a friss zöldeket, salátákat, citrommal vagy lime-mal ízesített szószokat kívánja. Mivel savakban gazdag, ezért egy krémesebb mártás kerekíti le a legjobban.
Kertimozi és mártogatós
Mi a nyári kertmozizás vagy stégen ülés hangulatát megidézve nachos mellé készítettünk lime-os, jalapenós sajtmártogatóst, guacamolét és kukoricás friss kevert salátát.
Elsőként 4 cső kukoricát tegyünk oda sós vízben főni.
A sajtmártogatós:
- 1 vöröshagyma
- 1 kis üveg jalapeno
- 15 dkg edami sajt
- 15 dkg mimolette sajt (lehet cheddart vagy más kicsit aromásabb, keményebb sajtot is használni)
- 2-3 dl tejszín és tej fele-fele arányban
- 0,5 dl Frittmann irsai olivér
- kis keményítő vagy liszt
- cayenne bors
- chili
- őrölt köménymag
- frissen őrölt bors
- fél lime leve
- 1 paradicsom
Egy kis olajban elkezdjük a nagyon apróra szeletelt hagymát főzni. Amikor kezd puhulni, hozzáteszünk 4-5 karika felkockázott jalapeno paprikát, majd 1 kávéskanál cayenne borsot, 1 kávékanál őrölt köményt és egy fél kávékanál chiliport. Folyamatos kevergetés mellett kicsit összepirítjuk, majd felöntjük a tejszín és a tej keverékével, ebbe beleöntjük a bort, és hagyjuk, hogy egy kicsit felfőjön. Ezután beletesszük a lereszelt sajtokat és folyamatosan kevergetjük. Ha túl sűrű, akkor tehetünk hozzá még tejet vagy egy kis bort is. Közben sóval, borssal ízesítjük, és belefacsarjuk a fél lime levét is. Egy-két teáskanál keményítővel vagy liszttel csomómentesen elkeverjük. Az állagából látjuk, hogy mennyire van szükség. A cél a krémes, nem túl híg, nem túl sűrű mártogatós elérése. A végén 1 apróra kockázott paradicsomot teszünk bele.
A saláta:
- 4 cső kukorica
- 3 paradicsom
- 2 újhagyma
- 1 lilahagyma
- 2 kápia paprika
- fél kígyóuborka
- fél lime leve
A zöldségeket felkozkázzuk, sóval, borssal ízesítjük, a lime levet ráöntjük, kis olivaolajat teszünk még hozzá, majd az egészet összekeverjük.Tálaláskor a főtt kukoricából szeleteket vágunk, úgy hogy a szemek együtt maradjanak, és ezt a saláta tetejére tesszük.
A guacamole:
- 1 avokádó
- kis tejszín
- kis bor
- bors, só
- kis lime
Az avókádót kikanalazzuk, majd a kis tejszínnel és borral összetörjük és krémessé keverjük. Közben a lime-mal, a sóval és a borssal ízesítjük.
Ha készen vagyunk, akkor mindent tálkákba pakolunk, felbontjuk végre a nachost, elhelyezkedünk a földön/pokrócon/kanapén/széken, és beteszünk egy kedvenc nyáresti filmet. Nekünk a Cápára esett a választásunk. Ha vízpart mellett vagy, akkor még jobban ajánljuk. Egészen biztos, hogy másnap a Balatonban is attól rettegsz majd, hogy hol bukkan fel a 8 méteres gigacápa.
A bor, és persze minden, ami egy ilyen hibátlan estéhez kell, megvásárolható a Tesco áruházakban!
/Dorka
A galériában még több csodás fotót nézegethetsz, melyeket Máté Csaba készített!