Gasztronómiánk sója az alkohol

Drunken Kitchen

Boros quiche száz főre: egy határozott állítás

2015. június 23. - dalmastella

dsc_0041.jpgNem édes, mégis bármelyik esős délutánomat boldoggá teszi, mi az? A quiche! Ez a francia lepény nálam évek óta tartó szerelem, szóval örömmel vállaltam, hogy a franciás piknikre összedobok egyet. Kettőt. Na jó, tízet.

A quiche (ejtsd: kis) egy egyszerű, omlós tésztájú lepény, amit jó sok zöldséggel, esetleg hallal, sonkával vagy szalonnával pakolhatunk meg, és egy tojásos-tejszínes szósz teszi krémessé. A strasbourgi szürke munkahétvégéken kerültem vele közelebbi kapcsolatba, és azóta is bearanyozza bármelyik szomorkás délutánomat. Nagyjából az egyetlen sós kaja, ami képes erre – ezt bizonyítja, hogy más kajafotó talán nincs is az Instagramomon. Hidegen és melegen is szuper, és én például nem szeretem a szendvicseket, ezért bátran pakolom gyors munkaebédnek vagy kirándulásra is. 

második piknikre is a Drunken Kitchen nem annyira titkos, viszont szuper dunavarsányi főhadiszállásán készültünk. Nagy szájjal vállaltam a melót, végül az én kezemben sokkal többször volt kamera, mint kés, reszelő vagy fakanál. A többiek viszont mintha futószalag mellett álltak volna, egyre inkább együtt éreztek minden menzás nénivel, illetve bárkivel, aki rendszeresen főz száz főre.

Mert az egy dolog, hogy mindenből tízszer annyit kell venni, mint normális esetben, és aztán tízszer annyi répát kell megpucolni vagy sajtot lereszelni, sőt tízszer akkora erővel kell majd gyúrni és kavarni is, és ha négy lábos között oszlik meg két kéz, akkor már annak is négyszer akkora az esélye, hogy egy adag leég. Ahogy Dóri mondta: harminc tojás, az már egy határozott állítás. Persze nem panaszkodunk, mi élveztük nagyon, Kajli Minó, a nyUra pedig felügyelte a folyamatokat. Videó!

 

 

Annyira, hogy kicsit el is vesztettük a fonalat közben. A receptet egy profi barátunk segítségével szabtuk a saját igényeinkre. Az igény alatt itt azt kell érteni, hogy a nagy mennyiség ellenére mindent bele akartunk tenni, amitől jó lehet: répát, spárgát, spenótot, sonkát, krémsajtot, többféle kemény sajtot, és persze francia bort. Csakhogy a nagy hévben aztán elengedtük a pontos útmutatást, és végül már csak érzésre főztünk. Azért kiindulásnak használjátok bátran ti is ezt a receptet.

 

Recept

Spárgás, spenótos, boros quiche

Hozzávalók egy darabhoz:
A tésztához:

19 dkg liszt
12 dkg vaj

A krémhez:
85 g krémsajt
0,8 dl tejszín
40 dkg friss spenót
3 gerezd fokhagyma
1/2 szál póréhagyma
15 dkg reszelt sajt (cheddar vagy gouda, esetleg más zsírosabb, aromás sajt)
5 dkg reszelt parmezán
3 nagy tojás
5 szelet pármai sonka vagy speck (vegák egyszerűen hagyják ki)
1 ek vaj
só, bors, szerecsendió

bor - a Sacha Lichine La Poule Blanche-át használtuk

A tésztához a vajat a liszttel elmorzsoljuk, picit megsózzuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen összeálljon. Gyorsan mehet a hűtőbe. Amíg pihen, lepirítjuk a sonkát, ennek zsírjára jön majd a fokhagyma, póréhagyma, spenót, spárga. Egy másik lábosban karamellizáljuk a csíkokra vágott répát. Mindegyik edénybe mehet fehérbor, majd magas hőfokon, kevergetve várjuk, hogy elfője a levét. 

Egy keverőtálban összekeverjük a krémsajtot, sajtokat, tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízestjük, végül összekeverjük a spárgás, sonkás töltelékkel. 

A tésztát kör alakú piteformába nyomkodjuk, minél hidegebben kerül a 190 fokos sütőbe, annál jobb. Kb. 5 perc alatt elősütjük, utána kerül rá a tejszínes és spárgás cucc. A csíkokra vágott répákkal díszítjük és 30-40 perc alatt készre sütjük. A maradék borral meleg vagy hidegen mindmegesszük.

/Stella

Fotók: Máté Csaba

A friss zöldségeket köszönjük a Neked teremnek, a bort pedig a Bortársaságnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr897564378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.06.24. 14:35:13

Pár apróság: a Quiche magyar átírásban inkább "kiss", (ne spóroljuk le azt a nemesi dupla mássalhangzót :)).

Ezen kívül nem annyira lepény, mint pite. Vagy pontosabban, leveles tésztában kisütött rántotta.

Amúgy tényleg remek dolog...

Holland Lovas 2015.06.24. 15:47:00

@Ződ2000

Egy apróság, de a quiche-t nem hosszú s-sel ejtik, ezért átíárban sem kell dupla s-t írni. A "nemesi dupla" az tulajdonnévben szerepel, de az hogy jön ide?

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.06.24. 16:23:28

@Holland Lovas: a szóvégi e miatt hangsúlyos az s. Persze nehéz pontosan megfeleltetni a magyar sima vagy hosszú s-nek. Az angol wiki is telesen rossz irányban próbálkozott az átírással.
süti beállítások módosítása