Gasztronómiánk sója az alkohol

Drunken Kitchen

Húsvét a Drunken Kitchennel: kalács borral

2015. április 05. - dorottyahomoky

img_2809.jpg

A húsvéti hagyományos ételek közé most valami újat is becsempésztünk: a kalács maradt, de feldobtuk borral és medvehagymával.

De milyen bor kerülhet a kalácsba?

A szín miatt mindenképpen fehér. Mivel ez egy sós kalács, ezért inkább száraz, de az sem gond, ha van benne valamennyi maradékcukor. Választhatunk egy karakteresebb, testesebb fehérbort, de legyen emellett friss és üde. Olyan, amilyet sütés közben mi is szívesen kortyolgatunk.

Tokajban, a Homoky Pincénél nem volt nehéz erre a kérdésre válaszolni. Leszaladtunk a pincébe, és végül a 2013-as Hetény furmint-hárslevelűre esett a választásunk. Ez a bor a tállyai Hetény-dűlőről származik, amire jellemző, hogy egy elegáns, karakteres, finoman ásványos bort tud adni sok lendülettel, virágossággal, kedvességgel. A furmint és hárslevelű (kb. 60-40%) nagyon jól kiegészítik itt egymást. A bor egész fürtben préselték, egy napot ülepedett, majd tartályba került, ahol spontán erjedt. 38 g maradékcukornál megállt az erjedés. Ekkor egy részét átfejtették tartályba, az 1/3-a pedig harmadtöltésű tölgyfahordóba került. Nagyjából 5 hónap után házasították össze a két részt, és július közepén került palackba. A bor nagyon szépen jellemzi a Hetényt, amihez a maradékcukor is passzol.

Így került a bor kalácsba:

Felfuttatunk 30 g élesztőt kevés tejjel, cukorral és liszttel. Ehhez tettünk hozzá 500 g búzalisztet, 100 g vajat, 30 g kristálycukrot, 10 g sót, 1 tojássárgáját, 1,5 dl tejet és 1 dl fehérbort. Kalácstésztát dagasztottunk, majd az egyik felébe belegyúrtuk a medvehagymát. 20 percig hagyjuk pihenni, majd fonjuk össze. Mi beletettük egy kivajazott és kilisztezett tortaformába, még 20 percet pihentettük, majd megkentük tojássárgájával és megszórtuk mandulával. 180 fokon 35-40 percig sütöttük.

Szép húsvétot mindenkinek!

Kövessétek a Drunken Kitchen alkoholittas jóízű kalandozásait a Facebookon is!

/Dorka

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr17340286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsalugater 2015.04.06. 09:30:23

Nagy divatja van ennek a medvehagymának, csak aztán nehogy rossz vége legyen. Kevesen tudják, hogy a medvehagyma magába gyűjti a talajban és a levegőben levő káros anyagokat, ezért csak olyan helyen lenne szabad termeszteni, ahol az ilyen anyagok minimálisan vannak jelen. Ehhez képest boldog-boldogtalan árulja a piacon meg az utcasarkon a szemétbányák meg a szennyvízgyűjtők környékén kihúzgált medvehagymát.

boysenberry 2015.04.09. 11:52:15

Hát ezért jó többek között kirándulni, és az erdőben gyűjteni medvehagymát :)
süti beállítások módosítása