Gasztronómiánk sója az alkohol

Drunken Kitchen

A monoszlói one man show: Liszkay Mihály – 2. rész

Ütős sabayon a Liszkay Borkúriában

2015. július 09. - dalmastella

dsc_0019.jpg"Egy nagy baj van ezzel a hellyel, Mihály" mondta a Liszkay Borkúria teraszán üldögélve a ház egyik vendége. A házigazda egyből ugrott, hogy bármi is az, megoldja. De ezt az egyet nem tudta. "Ez a hely csak Liszkay Mihály jelenlétében él igazán, ez a szálloda csak akkor működik, amikor jelen van; nélküle ez is csak egy szép épület, nem több."

Miután az ötvenes években, 16 évesen elhagyta Magyarországot, Liszkay Mihály többfelé élt Európában, majd harminc évet töltött Kanadában.

Kattints ide cikkünk és videónk első részéért>>

Egy helyi étteremlánc terjeszkedése miatt tért vissza Magyarországra, ahonnan azóta is az alföldi romantikát hiányolja leginkább. "Nincs már szódás, nincs már kovács, nincsenek paraszt bácsik, akik szénát hordanának szekéren; az a világ eltűnt."

dsc_0122.jpg

Végül Budapesten nyitott két éttermet a kanadai Earls láncnak, mire a harmadik is megnyitott volna, a tulajdonosok kivonultak Magyarországról. Misi bácsi viszont itthon ragadt. Először Csopakon vásárolt egy klasszikus kúriát, de ott nem jutott dűlőre a helyi önkormányzattal. Végül az egykori monoszlói téesz épületét szúrta ki magának.

"Én csak egy nyaralót akartam, magyarországi kötődést az unokáknak." Ebből lett a Liszkay Borkúria, amely ma nem csak kiváló borászat, hanem a luxusesküvők egyik legkedveltebb hazai helyszíne, a tehetős családok vidéki wellness-menedéke. Amely viszont Misi bácsi jelenléte nélkül csak egy szép ház kilátással.

 

Liszkay Úr ugyanis a korábbi épületet gyorsan eldózerolta, az elhanyagolt szőlőket kivágatta, neki az olaszrizling nem kellett. A kékszőlőt viszont nem engedélyezte a hegybíró, végül kísérleti jellegre hivatkozva kapott minisztériumi hozzájárulást. Azt csak később tudta meg, hogy a Pangyér-dűlő hazánk hivatalosan is bejegyzett legértékesebb szőlőterülete. Ugyanakkor még az övéi is nagyon fiatal tőkék, jó tíz év múlva derül majd ki igazán, hogy ezek, illetve maga a Pangyér-dűlő mi tudnak.

A Liszkay palackokon kivétel nélkül szerepel a terroir 385/400. Eszerint a szőlők a Kecskeméti Kataszterben 400-ból 385 ponttal szerepelnek. "Magyarországon nincs még egy kereskedelmi forgalomban lévő terület ennyi ponttal" mondta a házigazdánk. Misi bácsi legszívesebben a teljes környéket cabernet-val ültetné be, pár szomszédja már hallgatott is rá. Nála a cabernet franc és sauvignon mellett merlot és pinot noir van még. A fehérszőlők összesen is csak a birtok tíz százalékát adják. De a desszertet mi mégis egy szürkebarátból kaptunk.

Ha többet olvasnál a Liszkay-borokról, ide kattints>>

 

Recept

Sabayon, azaz borsodó Liszkay szürkebaráttal

Hozzávalók: Liszkay szürkebarát, vanília fagylalt, Hubertus, cointreau, tojás, cukor.

A tojásokat forró gőz fölött a fehérborral kézi habverővel felverjük. Ízlés szerint adunk hozzá Hubertust és cointreau-t, majd cukrot. Fontos, hogy ne kerüljön zsír a hab közelébe, mert akkor összeesik. Vaníliafagylalttal, boros poharakban tálalva került az asztalra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr187588828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása