A világ legtöbb bort termelő országa Franciaország, és a szakértők többsége egyetért abban, hogy a legjobb borok és pezsgők is még mindig innen kerülnek ki. Amikor a második, francia tematikájú piknikünkre készültünk, a Bortársaságnak tettük fel a kérdést: ma miből főzzünk?
Sacha Lichine: La Poule Blanche 2014
Chardonnay, grenache blanc, viognier és sauvignon blanc házasítás; mi egy sós, zöldséges francia lepényfélét, quiche-t készítettünk vele.
A fehér kakas a dél-francia Hérault borvidékről származik. Jellemzi a halvány illat, sok-sok citrom és citromhéj. Friss, könnyű, ropogós, rövid. Intenzív savak. Húsz százaléka tölgyfahordóban is érett.
Domaine de l’Evêché: Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs
Bővebben a crémant-okról korábbi posztunkban írtunk: Crémant, a második piknik házigazdája
Amiről viszont még nem beszéltünk: ebből a tételből pezsgőhabot készítettünk, amit a pikniken csokiszufléhoz kínáltunk.
Burgundi pezsgő, színtiszta chardonnay. Élesztős, kis barack. Ízben krémes, kis vajasság. Szép, fehérhúsú gyümölcsök, érettebb, édesebb alma. Szép lecsengés, kellemes szénsavasság. Telt, hosszú ízek. Érett citrusok jellemzik a végén.