Gasztronómiánk sója az alkohol

Drunken Kitchen

Boros lazacrillette: egy nagyon menő bár első fogása

2015. június 16. - dalmastella

dsc_0083.jpg

Jásdi Attila izgalmas dologra készül Budán: Borbárkertet nyit. Nem is akármilyet: saját házának kertjébe hívja a Jásdi borok rajongóit, és az ételekért is maga felel majd. Aki ott volt a pénteki pikniken, talán már le is tesztelte a nem mindennapi borbár alapfogását, a kellemesen hűvös – és természetesen Jásdi boros – lazacrillette-et.

 

Jásdi Attila:

Két okból választottam ezt a receptet: egyrészt könnyű, egyszerűen és hamar elkészíthető nyári kaja, ami illeszkedett a reggeli franciás szelleméhez; másrészt a most nyíló új budapesti Borbárkertünk egyik alapkajájának szánom és kíváncsi voltam a visszajelzésekre. Úgy láttam, népszerű volt, sőt sokan elkérték a receptet is!

dsc_0092.jpg

A recept:

Lazac-rillette

500 gr friss lazac
100 gr füstölt lazac
100 gr vaj
1 salottahagyma vagy friss lilahagyma
frissen őrölt bors
3 lime
2 citrom
1,5 dl olaszrizling (Jásdi Csopaki Rizling)

A friss halat a már forrpont alá került sós vízbe tesszük, levesszük a tűzről, s tíz percig állni hagyjuk benne. Lecsöpögtetjük, kihűtjük. A füstölt halat éles késsel finomra vágjuk, belekeverjük a hagymát. Mindezt összekeverjük a kihűlt friss hallal, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajdarabokat és jó alaposan elmorzsoljuk az egészet.

A citrusok héját többször alaposan megmossuk, és zöldhámozóval vékonyan levágjuk. A rizlinget beforraljuk és a beforralt borban pár percig főzzük a héjakat. Az elkészült és lehűtött héjakat apróra vágjuk és ízlés szerint a rillette-hez keverjük.

A citrusok levét és a megmaradt bort ízlés szerint a rillette-hez keverjük. Legalább két órára hűtőszekrénybe tesszük.

(Fotók: Máté Csaba)

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr697546156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása