Gasztronómiánk sója az alkohol

Drunken Kitchen

Crémant, a második piknik házigazdája

2015. június 03. - dalmastella

c0989a2beaef5833a4a131902243bac6.jpg

A Második Drunken Kitchen Piknik a francia pezsgős reggeli hangulatát próbálja majd megidézni, és a poharakba természetesen eredeti francia pezsgő kerül. Méghozzá crémant Burgundiából, a Bortársaság jóvoltából. Viszont ha az italodban pirítós ízeit is érezni akarod, boros poharat hozz magaddal! Képzavar? Mindent megmagyarázunk! 

Mi az a crémant és miért nem champagne?

A világ első pezsgője Champagne régióban készült, ma is ez a világ leghíresebb és legdrágább pezsgőit előállító vidék. Állítólag dom. Pierre Pérignon, a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője kezdett el ezzel kísérletezni 17. században. Ugye ismerős a neve? 

A crémant hagyományosan a régióban készült habzó bort jelentette, amely gyengébben volt szénsavas mint az igazi champagnier. Ma a crémant a Champagne-on kívüli, tehát egyéb, törvényben meghatározott francia borvidékről származó, palackos erjesztéssel készült italokat jelenti.

Kifejtem!

Pezsgőt alapvetően négyféle módon készíthetünk. Négyből három módszer alapját erősen savas, alacsony cukortartalmú bor adja, ami önmagában, így nyersen nem túl finom. Fontos: alapesetben a pezsgőhöz mesterségesen nem adnak széndioxidot, hanem az természetes úton, a másodlagos erjedéssel, magától keletkezik. A másodlagos erjedést cukor- és élesztőmixszel, az úgynevezett tirázslikőrrel indítják el.

A legérdekesebb és ezért legértékesebb pezsgők másodszorra palackban erjednek. Ezek készülnek a hagyományos eljárással, amelyre a címkén a méthode traditionelle felirat utal. Ízük sokkal összetettebb, általában élesztősebb, krémessebb, toastos. Ilyen a crémant is. Mivel sokkal több munkára és időre van szükség ahhoz, hogy a poharunkba kerüljenek, drágábban juthatunk hozzájuk.

Ezen kívül léteznek még a szintén palackban erjedő, de valamivel egyszerűbb módon készülő méthode transvasée, valamint a tankban, tartályban erjedő pezsgők. Egy átlagos szilveszteri bulin csak utóbbiakkal találkozunk. A negyedik az asti-módszer, ahol a pezsgő alapanyaga nem egy fanyar alapbor, hanem must.

Trendi: az utóbbi években egyre több helyen árulnak nyerspezsgőt, mi is nagy rajongói vagyunk. A nyerspezsgő valójában egy kész, méthode traditionelle pezsgő, viszont utólag nem ízesítik és édesítik expedíciós likőrrel, ahogy az általában szokás.

Szóval mit iszunk júni 12-én?

Hagyományosan erjesztett elegáns francia crémant-t! 

A De L'éveché pezsgőház Blanc de Blancs crémant-ja chardonnay alapborból készül, szigorú hozamkorlátozással, egészfürtös préseléssel, és legalább 9 hónapos érleléssel. Könnyű, sima, finoman virágos, enyhén édeskés, kicsit citrusos. Ebben is érezhető a már említett toastosság. A blanc de blancs egyébként kizárólag fehérszőlőből készült fehér pezsgőt jelent. 

Gyere el te is a következő piknikünkre június 12-én, és kóstold meg!

Tipp! Ma már nem divat hagyományos pezsgős pohárból, vagyis flőtéből pezsgőt inni, a profik inkább öblös boros pohárból kóstolnak. Igaz, hogy így gyorsabban elillannak a burorékok, viszont sokkal jobban érezhető az ital íze és illata. Ha te is minden apró árnyalatát megismernéd a crémant-nak, hozz magaddal egy üvegpoharat a piknikre!

Kövess minket itt és itt is!

/Stella

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr177512804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása