Gasztronómiánk sója az alkohol

Drunken Kitchen

A dietetikus hozzászól: A közösségi reggeli

A közös étkezés, mint az együttlét ősi formája

2015. május 11. - bartamóni

Május 15-én pénteken közösségi reggelit szervezünk a Duna parton, mert szerintünk együtt reggelizni az egyik legjobb formája a találkozásnak. Az eseményről minden információt itt találtok. Következzen Móni kapcsolódó írása.

11194745_10205560678869812_456196948_o.jpg

Elődeink nemcsak azért étkeztek együtt, hogy a gyűjtögetésből, vadászatból származó élelmet megosszák egymással, hanem a közös étkezés csoporterősítő hatása miatt is: ilyenkor beszélték meg a teendőket, tervezték a jövőt. Az élelmet megosztották a gyerekekkel és az öregekkel is, akik saját erejükből nem lettek volna képesek fenntartani magukat.

Nincs ez másként ma sem. Az együttes étkezés belső vágyunk, lelki szükségletünk. Az étel valahogy nem ízlik annyira egyedül – és ezt semmilyen virtuális tevékenység, facebookozás sem pótolhatja.

A reggeli étkezésnek különleges szerepe van az ideális napkezdésben, mivel energiát és tápanyagot biztosít az egész napra. Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a reggelinek pozitív hatása van a memóriára, a figyelem fenntartásának időtartamára és a kreativitásra.

Pasik, reggelire fel!

A talán legmeglepőbb összefüggés az amerikai Harvard Közegészségügyi Intézet kutatóitól származik. Friss tanulmányuk szerint azok a férfiak, akik kihagyják a reggelit, nagyobb valószínűséggel szenvednek szívinfarktust, vagy halnak meg idő előtt koszorúér-betegségben.

A jelenség hátterében az állhat, hogy reggeli hiányában a szervezet böjt-üzemmódba kapcsol, a böjt pedig stresszt jelent a szervezet számára, következményeként emelkedik a vérnyomás és a stressz hormonok szintje, a stressz pedig növeli a szívbetegségek kockázatát.

Csajok, a rendszeres reggelizéssel megőrizhetitek ideális testsúlyotokat!

Az oka egyrészt szervezetünk belső ritmusa, másrészt annak hormonális szabályozása. Reggel az emésztésünk, anyagcserénk gyorsabb, mint este, ezért előnyösebb, ha korán eszünk többet. Másrészt, aki reggel kiadósan eszik, annál napközben az étvágykeltő ghrelin-hormon szintje alacsonyabb, azaz napközben telítve érzi magát, és ezért kisebb eséllyel eszi túl magát a nap többi étkezésekor. 

És a reggeli segíthet megelőzni a cukorbetegséget is

A reggelizők vérképe a nap során kedvezőbben alakul a nem reggelizőknél: alacsonyabb a vércukor- és vérzsír szintjük, amely a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulásának megelőzése szempontjából előnyös.

Ugyanis a kihagyott reggeli után hajlamosak vagyunk ebédre többet enni, azaz vércukorszintünket jelentős süllyedéseknek és emelkedéseknek tesszük ki a nap során. Ez az ingadozás nemcsak a cukorbetegség kialakulását gyorsítja fel, hanem markánsan hat a hangulatra is: a hullámzás ingerlékennyé tesz, egy szolid reggeli viszont kiegyensúlyozott, pozitív hangulatot biztosít.

mindenki.jpg

És most lássuk a reggelink – a jageres májkrémben és a medvehagymás kalácsban lévő két fontos alkotórész – pozitív élettani hatását! (Aki korán érkezik, annak biztosan jut ezekből az egészséges, tápláló finomságokból!)

A máj

majkrem.jpg

Amellett, hogy finom, a máj sok egyéb pozitívummal is rendelkezik, például remek vitaminforrás. A-vitamin bőven van a liba- és csirkemájban, valamint egyes halak májában, B1 a sertésmájban, B6 főleg a csirkéében, C-vitamin a borjú- és csirkemájban, E-vitamin szintén a borjúban és a csirkében, de ezek rengeteg folsavat, vasat és cinket is tartalmaznak, valamint jó kalcium- és káliumforrások is.

A máj misztikus élénkítő hatása

A májat könnyű elkészíteni, és még egy titkos serkentő is van benne. Különleges és egyelőre nem tisztázott eredetű fáradtságcsökkentő hatását Benjamin K. Ershoff professzor vizsgálta egy kutatás keretében. Ershoff szerint a máj valamelyik összetevője a kísérletei során egyszerűen nem hagyta kimerülni a vízbe potyogtatott állatokat, míg a májat nem fogyasztó egyedek hamar elfáradtak. Mi, bár a Duna parton reggelizünk, azért ne teszteljük ezt és maradjunk a szárazon.

A medvehagyma

kalacs1.jpg

A medvehagyma élettani hatása a fokhagymáéval egyezik, de a hatóanyagokat kisebb mennyiségben tartalmazza. Legerősebbek emésztést stimuláló tulajdonságai: serkenti a gyomor, a belek működését, tonizálja a gyomor- és bélizmokat, de segít hasmenés, hasi görcsök, valamint puffadás esetén is. Ezen kívül étvágynövelő, csökkenti a vérnyomást, illetve a vér koleszterinszintjét. Pusztítja a bélférgeket, továbbá fertőtlenítő, vérzéscsillapító, vízhajtó, köptető, izzasztó és lázcsillapító hatással is rendelkezik.

Rákmegelőző hatás

A medvehagyma rákmegelőző hatását szabadgyök-ellenes tulajdonságának köszönheti. A benne található allilszulfidoknak köszönhetően fogyasztásával lassítható a daganatok növekedése. Ugyanez a vegyület segít megakadályozni, hogy környezetből érkező rákkeltő anyagok kifejtsék káros hatásukat a szervezetben.

Emésztésserkentő tulajdonság

Legerősebb élettani hatása emésztésserkentő tulajdonsága. Serkenti a gyomor- és bélműködést, sőt a gyomor- és bélizmokat is tonizálja. Csökkenti a puffadást és a hasi görcsöket.

Baktériumölő medvehagyma

A szervezetbe kerülve a medvehagyma pusztítja a káros baktériumokat, de a bélférgeket is megsemmisíti. Mindezt a benne található antibakteriális vegyületnek, az allicinnek köszönheti - mely jellegzetes fokhagymaszagát is adja. Fogyasztása elősegíti a kiegyensúlyozott bélflóra megőrzését.

Koleszterin- és vérnyomáscsökkentő hatás

Tudományos kísérletek azt mutatták, hogy a medvehagyma csökkenti a koleszterin-lerakódások kialakulását az érfalban, javítva ezzel a keringést. A medvehagyma rendszeres fogyasztásával tehát megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.

/Móni

A fotókat készítette: Máté Csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr687450068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása