Gasztronómiánk sója az alkohol

Drunken Kitchen

Az oroszlán esete a borral

Habzó, furmint, aszú - Az Oroszlános Borvendéglőben minden fogásba tállyai bor került

2015. április 09. - dorottyahomoky

dsc_0040.jpg

Napsütés, reggeli és pálinka, készülődés a nyitásra és az érkező vendégekre az Oroszlános konyhájában: így fogadott minket Tállyán a reggel. Ezen a szombati napon a Drunken Kitchen is bekapcsolódott az Oroszlános életébe.

Az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel a Tokaj-Hegyalján lévő Tállya központja. Nem is az elhelyezkedése, hanem amiatt az összefogó és közösségi erő miatt, amit a falu életében képvisel. Másfél éve nyitott újra Márton-Kováts Krisztina vezetésével, és a célok megvalósítása közben hatalmas fejlődésen ment keresztül. Megújult a konyha, az étteremben és a hotelben rendszeresen összejöveteleket, programokat szerveznek. Az étterem nyitott a falu és Tokaj-Hegyalja felé. Keresi a kapcsolatot a helyi borászokkal és az itt élő emberekkel, és minden értéket, amit gyüttmentként felfedeztek a településen, képviselnek és viszik a hírét. Így nemcsak egy étterem üzemeltetésén, hanem egy egész falu fellendítésén és életre keltésén dolgoznak.

Ez a gondolkodás jelenik meg a konyhában is: a helyi értékek megismerése, felhasználása és megszerettetése. Itt azt akarják megmutatni, hogy hogyan főznek a helyi asszonyok, vagy hogy milyen borokat adnak a tállyai dűlők. Mindezt folyamatosan megújítva és a saját képükre formálva. A konyhai munkákban és iránykeresésben nagy segítségükre volt Ruprecht László mesterszakács, aki mint kreatív séf több jóhírű étteremnél is segédkezik. Ilyen például a Chianti Étterem Veszprémben, a Baricska Csárda Balatonfüreden vagy a Walter vendéglő Perbálon. Nemrégiben pedig a Stílusos Vidéki Éttermiség nevű mozgalmat indította el. Az Oroszlánosban Mátyás Józsefet, aki már több mint egy éve az étterem séfje, látta el tanácsokkal. Jó mestere lehetett, mivel mi most egy határozott, a konyhai pörgést jól átlátó és irányító szakáccsal találkoztunk, aki teljes mértékben képviselni tudja az étterem filozófiáját.

Nekünk ma azt a három fogást készítette el az étlapról, melyek együtt a legjobban be tudják mutatni Tállyát, a borvidéket és az Oroszlánost. Természetesen egyikből sem hiányozhatott a hozzá legjobban illő hegyaljai bor.

dsc_0556.jpg

Vargánya krémleves füstölt fácánmellel, aszalt vargányával és ZZ tállyai habzóborral:

5-6 dkg póréhagymát apróra vágunk, majd kis zsiradékon megpirítjuk. Mikor üvegesre pirul, rátesszük a 15 dkg vargányát. Fűszerezzük sóval, borssal és kis fokhagymával. Összeforgatjuk, majd csontlevessel felengedjük. Tegyünk bele 1 babérlevelet. Körülbelül 10 percig főzzük, amíg a vargánya meg nem puhul. Ezután botmixerrel pürésítjük, és egy kis tejszínnel krémesítjük. Ha túl sűrű, akkor még egy kis csontlevest tehetünk hozzá. A legvégén kerül bele a habzóbor. Az egy löttyintés bor egy pillanatra főjön össze a levessel.

Tálaláskor mi bükkfán füstölt fácánmellet és aszalt vargányát tettünk bele, de helyette lehet egy kis pirított csirkemellet vagy kukoricalisztből készült puliszkát is használni.

dsc_0495.jpg

Szőlős pite tállyai aszúhabbal:

A piskótatészta arányai ennél a piténél: 1 db tojás : 1 dkg cukor : 2 dkg liszt

6 darab tojást külön választunk. A tojássárgáját 6 dkg cukorral összekeverjük. A tojásfehérjét felverjük. A liszt a tojáshoz és a cukorhoz képest duplán van benne, tehát 12 dkg lisztre lesz szükségünk. Összekeverjük az alapanyagokat, és teszünk hozzá 15 dkg vajat, majd 20 dkg felezett szőlőszemet forgatunk még bele. A végén kerül bele egy késhegynyi szódabikarbóna is. A tepsire sütőpapírt teszünk, eligazítjuk rajta a tésztát, és előmelegített sütőben 170 fokon 20 percig sütjük.

Az aszúhabhoz magas zsírtartalmú habtejszínt kell használni. Amikot a tejszín kezd habbá összeállni, akkor hozzáöntjük az aszút körülbelül ¼ arányban.

Tálaláskor a sütikockák mellé tesszük az aszúhabot, friss szőlővel és porcukorral díszítjük még.

A folytatásban jön még egy csodás főétel recept báránygerinccel és furminttal, és persze még több Oroszlános!

A fotókat köszönjük Máté Csabának.

Még több boros és főzős kaland a Facebookon!

/Dorka

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr817349730

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Habzó, furmint, aszú: minden fogásba bor kerül 2015.04.10. 18:26:01

Tállyán, az Oroszlános Borvendéglőben járt a Drunken Kitchen, ahol nemcsak a helyi fogásokat, hanem velük együtt a helyi kultúrát is a tányérunkra kapták. Mátyás József séf azt a három fogást készítette el az étlapról, melyek együtt a legjobban be tudják…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása