Kaptam egy üveg konyakot a Balaton észak-nyugati csücskéből. Vagyis valójában nem konyakot - cognac - hanem borpárlatot, hiszen ezt a nevet csak akkor viselhetné az ital, ha megfelelne a szigorú szabályozásnak. Ez esetben az alapanyag a franciaországi Charente folyó mellől származna, és az Ugni Blanc, Folle Blanche vagy Colombard szőlőfajta borát kétszer párolták volna le rézüstben - hogy konyaknak hívhassuk, követte volna a 300 éves előállítási tradíciót. Keszthely környékén ehhez semmi sem adott, adott viszont egy bácsi, aki saját hagyományai alapján készíti messze földön híres párlatát. Ezt egyébként ne mondjátok el senkinek, különben azonnal elfogy: ez is az egyik ok, ami miatt a valódi nevet sajnos titkolnunk kell. A másikat kitalálhatjátok.
Fotó: Pixeltaster
Az ital a legjobb minőségű bor háromszoros lepárlásával készül: a chardonnay termés válogatott tételei kerülnek négy évre a tölgyfahordókba. Ez után 14 fajta titkos fűszer hozzáadásával - ez már majdnem a KFC szintű misztikum - üvegballonokba töltik és még 2 évig érlelik. Így lesz 6 éves, mire az asztalunkra, az én asztalomra is kerül.
Amikor ránéztem, azonnal felmerült: mit főzzek ezzel a fantasztikus itallal, még mielőtt végképp elfogy? A konyakos máj receptjét A Két cica konyhájának szakácskönyvében találtam, bár ott nem ezen a néven fut. Próbáltam több és kevesebb konyakkal is, de az arányok kétség kívül a következő kombinációban hozzák ki a máj-konyak kettősségének formabontó harmóniáját.
Fotó: Pixeltaster
1 csatos üvegre:
20 dkg libamáj
2-3 gerezd fokhagyma
0,25 dl konyak
20-30 dkg libazsír
frissen őrölt bors és só
A libamájat 1-2 centis darabokra vágjuk, sóval-borssal és a konyakkal egy jól zárható befőttes üvegbe tesszük. Ezután betesszük egy fazékba és az üveg nyakáig felengedjük forró vízzel, majd a vizet forralni kezdjük. Én egy követ szoktam az üveg tetejére tenni, hogy ne dőljön el. A forrástól számítva annyi percig gőzöljük a májat, ahány dekás volt. Ezután a leve nélkül az üvegbe helyezzük, majd felhevítjük a zsírt és megfürdetjük benne a 2-3 fokhagymagerezdet. Ha ez megvan, a zsírt ráöntjük a májra és örülünk, hogy a hő hatására egy kis kéreg keletkezik rajta. Mehet ki az ablakba vagy be a hűtőbe. Másnapra csodálatosan összeérik - ha bírjuk addig türelemmel.
Kövess minket a Facebookon!
Fotó: Pixeltaster
/ Dóri