Gasztronómiánk sója az alkohol

Bon apetit! - francia reggelire francia süti

Cseresznyés clafoutis aszúval

2015. június 15. - dorottyahomoky

clafoutis.jpg

A cseresznyeszezon közepén a francia reggeli piknikünkön mi más lehetett volna az édesség, mint a cseresznyés clafoutis? A receptet természetesen magunkra hangoltuk, így került bele aszú is. Étkezési szokások és recept egyenesen Franciaországból!

A francia gasztronómia mindennek az alapja. Rendkívül kifinomult, hihetetlenül magas minőségi szinten mozog, és nagyon nagy múlttal rendelkezik, ami folyamatos megújulásra is képes volt. Nem véletlenül osztják négy korszakra, melyek mindegyike nagy, újító szakácsok nevéhez fűződik. A legutóbbi irányzat, a Nouvelle Cuisine az 1950-es években alakult ki fiatal szakácsok és a világhírű szerzők, Gault és Millau vezetésével. A korábbi, Haute Cuisine-re jellemző szigorú szabályrendszeren túlléptek, az alapok megmaradtak, de az arculat, a stílus frissebb, változatosabb és innovatívabb lett. A tálalás is egyszerűsödött, mégis egy-egy fogás egy művészeti alkotásnak is megfelel. Nagy változást jelentett, hogy az adagok sokkal kisebbek lettek, így a francia gasztronómiára jellemző sokfogásos menük végigevése is lehetséges és persze sokkal egészségesebb lett.

A franciák szeretnek hosszan étkezni. A reggelijük általában tejeskávéból és croissantból áll vajjal, lekvárral, mézzel. Az ebéd náluk saláta, főétel vagy vegyes ízelítő és desszert. A legfontosabb étkezés a vacsora, ez mindig több, 4-5 fogásból áll. Elsőként hideg vagy meleg előételt, esetleg mindkettőt fogyasztanak, ezután leves következhet, főételnek pedig valamilyen frissen sült húsos ételt esznek. Az étkezés végéről nem hiányozhat a sajt, és végül a desszert. Ezt még képzeljük el a minden fogáshoz illő borral. Na valahol itt kezdődik a francia gasztronómia. 

thumb_img_2109_1024.jpg

De most maradjunk a reggelinél és a clafoutisnál, ami az egyik legegyszerűbb süti a világon, és nemcsak reggelire tökéletes. A clafoutis Limousin megyéből származik, és a jelentése: megtölteni. Az eredeti recept cseresznyével készül, méghozzá magozatlan cseresznyével. Ennek megfelelően készítettük el mi is. 

Recept:

  • 50 dkg cseresznye
  • 3 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 3 tojás
  • 7 dkg cukor
  • 11 dkg liszt
  • 1 vaníliás cukor
  • 1kis löttyintésl aszú

A sütőt melegítsük elő 180 ºC-ra. A tejszínt a vaníliás cukorral lassú tűzön melegítsük, de ne forraljuk fel. Ha forró, vegyük le a tűzről, és öntsük hozzá a hideg tejet, majd hagyjuk kihűlni. A tojást verjük fel a cukkorral, majd keverjük hozzá a lisztet, és végül a tejszínt is. Közben tegyük hozzá az aszút. Egy tortaformát vagy kör alakú tepsit kenjünk ki vajjal, öntsük bele a cseresznyét, aztán a tésztát is. 30 perc alatt, mire a teteje aranybarna lesz, süssük meg. Lehet is enni: melegen, langyosan, hidegen, ahogy jól esik.

Plusz érdekesség: kipróbáltuk egy frissebb, gyümölcsösebb aszúval, és egy régebbi, ízben érettebb, füstösebb, kávésabb aszúval is. Nekünk az utóbbi jött be, jobban lehetett érezni a tésztán, és jól ki is egészítette az ízeket.

Kövessetek minket itt is!

/Dorka

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr757536694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.