Gasztronómiánk sója az alkohol

Hárslevelűs lecsó: so summer of 2015

2015. június 11. - Drunken Kitchen

dsc_0251.jpg

Homoky Dorka és Zsirai Kata sötét, kemény harcot ígérő plakátot kaptak első borpárbajukra, pedig a tokaj-hegyaljai lányok jó barátnők, és a Szent Orbán napi rendezvény is teljesen barátságos volt. Mádon, a Zsirai Pincészetben mutatták be boraikat, miközben a Delicia sütemények a borokból készült édességeket kóstoltatták. Mi pedig ugyanezekből a borokból öntöttünk több kortynyit egy kondér cukkinis lecsóba. Élményvideó.

Szent Orbán a szőlőművelők, a kádárok és a kocsmárosok védőszentje. Orbán napja fontos a következő évjárat megbecsülésekor is, hiszen ilyenkor van még esély az utolsó fagykárra a szőlőben. Ha a szent megvédi a szőlőt, akkor köszönetképpen bort visznek a szobrához. Ezt a napot Tokaj-Hegyalján nyitott pincékkel és programokkal ünneplik: a mádi Zsirai Pincészet például kinyitott, vendégborászt hívott, sütemény- és borkóstolót szervezett, borpárbajt tartott, a Drunken Kitchen pedig közösségi lecsófőzéssel szállt be.

Lányok a főszerepben

A Delicia sütemények édességeket készített a lányok boraihoz, róluk és mindenmentes csodasütijeikről tegnap itt írtunk. A párosításokkal Mádon is mindenki szájában új dimenzió nyílt meg. De nemcsak borokat és sütiket párosítottunk, hanem a lányok saját boraikat, és ezzel két hegyaljai település karaktereit is egymás mellé állították, hiszen Dorka Tállyán, Kata Mádon borászkodik. A borpárbaj célja nem a verseny, hanem a tanulás, a tokaji dűlőkkel való ismerkedés, és az együttműködés, a közösség erősítése volt. Ahogy ez általában a Drunken Kitchen rendezvényeken is lenni szokott.

Hárslevelűs lecsó = summer of 2015

Közben egyébként nemcsak a különböző tájegységekről érkezett vendégekre jellemző örök lecsópárbaj zajlott le (rizzsel vagy tojással, esetleg csak kolbásszal? mehet-e bele szalonna és bónuszzsír?), hanem egészen precízen a részletekbe mentünk. Értsd: szabad-e karikára vágott hagymát is alá pirítani, vagy hogy kizárólag a kockára vágott paradicsom valid? Illetve mindenek felett: le kell-e húzni a kolbász héját?! A cukkinivel persze alapból egy picit újítottunk, és borral sem sokan próbálták még. Zsirai és Homoky hárslevelűt használtunk, ezek ízét egyébként nem lehetett érezni, de az tuti, hogy egy nagyon finom vacsora lett a végeredmény. Receptet nem írunk, lecsót csinálni bárki tud, csak szabadon kell engednie a fantáziáját.

/Stella, Dorka

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr767530274

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Van, aki szerint a hárslevelűs lecsó lesz a trend 2015.06.11. 20:39:01

Rizzsel vagy tojással? Szalonnával vagy zsírral? Kolbász mehet bele? A Drunken Kitchen Mádon főzött lecsót, és ezekben a kérdésekben nincs egyértelmű állásfoglalásuk, abban azonban igen, hogy hárslevelű kell bele. Hogy miért, azt különösen nem indokolják,…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.