Gasztronómiánk sója az alkohol

Delicia sütemények: amikor a borba beleharapsz

2015. június 10. - dorottyahomoky

dsc_0017.jpg

Van olyan, hogy borhoz társított fogás, van olyan, hogy desszertbor, vagy olyan, hogy bor mellé egy desszertet komponálnak. A Delicia sütemények túllépett ezeken, és süteményben fogalmazták meg Zsirai Kata és Homoky Dorka borait. Nemcsak a harmonikusak, hanem az volt az érzésünk, hogy magába a borba haraptunk bele.

A glutén-, laktóz- és cukormentes Delicia süteményeket anya és lánya, Andrássy Katalin és Ács Noémi indították útjukra 3 évvel ezelőtt. Az akkor kórházba kerülő beteg barátnőnek szerettek volna kedveskedni diétás sütikkel, de mivel a bolti kínálattal nem voltak megelégedve, ők kezdtek el ilyen édességekkel kísérletezni. A számukra akkor még ismeretlen, új alapanyagok és megoldások elvarázsolták őket, és a kedves gesztusból vállalkozás és életcél lett.

Mitől mentesek a sütik?

A Delicia gabonalisztet egyáltalán nem használ, helyette van mandulaliszt, földimandulaliszt, gesztenyeliszt, szőlőmagliszt, kókuszliszt. Sima cukor helyett kókuszvirágcukorhoz, nyírfacukorhoz nyúlnak. Rendkívül változatosak az alapanyagok, és ezek sajátosságait sokkal jobban figyelembe kell venni a hagyományos alapanyagokéhoz képest. Így egy-egy sütemény kikísérletezése és tökéletesítése sokáig tart, főleg úgy, hogy a Delicia mindenben az elérhető legmagasabb minőséget keresi. Így kezdte őket egyre jobban foglalkoztatni az, hogy milyen lenne borászokkal együttműködni, borokkal dolgozni és ízeket társítani. 

dsc_0037.jpg

Borok és mentes sütik

Ők sem tudták megfogalmazni, hogy hogyan kóstolnak és használják fel az ízeket egy-egy párosítás elkészítéséhez, de a folyamatos kísérletezés közben végül mindig szembejön a tökéletes megoldás. Ezen a minőségi szinten a boroknak és a süteményeknek is egyéniségük van. Ezt kell valahogyan megragadni, és társítani. Kata és Dorka boraihoz 4 olyan sütemény készül, melyek harmóniában, a saját egyéniségüket megtartva, egymás ízeit kiemelve működnek. Önmagukban is megállják a helyüket, és utalni tudnak egymásra, de ami elképesztő, hogy a bor ízeit, szerkezetét is felfedezni bennük. 

Homoky Hetény furmint-hárslevelű 2013 és a Furmint Körte

A furmint körte földimandulalisztből készült tésztaalapon van. Ez karakteresebb, mint a piskótatészta, mert a földimandulának van egy homokszerű textúrája, ami ehhez a tiszta, gyümölcsös, kicsit fémes hatású borhoz kiválóan passzol. Azon szerecsendió-virággal ízesített, fehércsokoládéval gazdagított könnyű és habos vaníliakrém van, melyet a borban megfőzött körtedarabkák gazdagítanak. A legtetején abból a borból készült zselé van, amiben a körte lett megfőzve egy kis szerecsendió-virággal ízesítve.

Zsirai Betsek hárslevelű 2013 és a Hárslevelű Bodza

Ez a sütemény is földimandulás piskóta alapon van. Erre mákhab lett simítva, a teteje pedig rebarbarából és bodzából főzött, szegfűszeggel és zöldcitrommal fűszerezett, egy kis borral karakteresebbé tett könnyű krém.

Zsirai késői szüretelésű sárgamuskotály 2009 és a Fehér Gyémánt

A kétfalatnyi golyó mandulapiskótából készül. Egy pár csepp libanoni narancsvirágvíz is van a tésztában, amitől rendkívül üde az íze. A töltelék a magunk készítette fehércsokoládé szarvasgomba pesztóval és tört pisztáciával. A teteje aranyozott, őrölt mandulával van megszórva.

Zsirai késői szüretelésű sárgamuskotály 2009 és a Florentin

Ennek nem magliszt az alapja. Méz, xilit, mandula és sárgabarack keveréke egy kis adalékmentes csokival megbolondítva.

11334296_10205657496690197_4429427615071712560_o.jpg

Hol keressük ezeket a csodákat?

Jövőhét keddtől a Food Fusion Gourmet Üzletben már ott lesznek ők is a Delicia többi süteménye mellett. Katalin elmondta nekünk, hogy a Furmint Körtéből és a Hárslevelű Bodzából a trifle, vagyis a poharas sütikrém változat is elérhető lesz. Valamint mindegyik megrendelhető tőlük is torta, sütemény vagy trifle változatban. 

Ha pedig szeretnétek velük találkozni, akkor gyertek el pénteken a reggeli piknikünkre, ahova csodálatos francia crépe falatokat hoznak!

Fotók: Máté Csaba

Kövessetek minket itt és itt is!

 /Dorka

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr227529532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.