Gasztronómiánk sója az alkohol

Drunken Kitchen

Az oroszlán esete a báránnyal - Videó!

2015. április 16. - dorottyahomoky

Furmintban érlelt báránybordát főztünk az Oroszlánosban és Márton-Kováts Krisztinával beszélgettünk

dsc_0661.jpg

Márton-Kováts Krisztina két évvel ezelőtt járt életében először Tállyán, egy munka kapcsán. A rövid látogatás után pár hónappal már újra is nyitotta az Oroszlános Borvendéglőt, ezzel hatalmas lendületet hozott a tokaj-hegyaljai településre. Vele beszélgettünk a történetről és a folytatásáról.

Az Oroszlános bezárásával Tállya nemcsak egy jó éttermet veszített volna el, hanem egy olyan központi és közösségi helyet, ami a legerősebben köti össze a borvidék többi részével. Ezt ismerte fel a friss gyüttmentként Tállyára érkező Krisztina is, aki ezután családjával nagy döntést hozott, és újranyitotta az Oroszlánost. Az eltelt idő alatt új élettel töltötték meg az éttermet és a szállodát. A konyha filozófiájáról az első posztunkban és videónkban olvashattok és láthattok még többet.

Az újító munkáknál mindig magukból indulnak ki, abból, hogy ők mivel és hogyan töltenének el itt egy hétvégét. Hiszen a cél az, hogy aki ellátogat hozzájuk, annak minél több dolgot megmutathassanak Tállyából és Tokaj-Hegyaljából. De a hely nagy oroszlánfejes kapuit nemcsak az idelátogatók, hanem a faluban élő emberek felé is kinyitották. És ez az, amiben az Oroszlános igazi ereje rejlik.

Hívják és keresik a kapcsolatot az itt élő emberekkel. A programokat, rendezvényeket úgy rakják össze, hogy mindenhol ott legyenek a tállyai értékek, és a helyi bor és gasztronómia. Együttműködnek sok borvidéki borásszal is, hogy ezzel egész Tokaj-Hegyalját erősíteni tudják. A két legjobb példa erre a Tállyai Borbár és a Szent Vencel-napi Tállya-Mád Futás. A Tállyai Borbárt havonta rendezik meg a Maillot-kastélyban, és mostanra találkozási pont és kötelező program lett sokaknak. A kastély ilyenkor megtelik élettel, emberekkel és zenével. Mindig más hegyaljai pincék mutatkoznak be, akiknek a borait a jazz koncert közben ismerhetjük meg még jobban. A szeptember végi Szent Vencel-napkor kinyitnak a tállyai pincék, és kóstolókat, koncerteket szerveznek. A napot megnyitó futás Mádról indul és Tállyára érkezik meg. A két falu között lévő szintkülönbség megmászásához az erőt pedig az útközben hordók mellől vizet és bort kínáló mádi és tállyai borászok adják.

Az Oroszlánost ez a lendület munka teszi egyedülálló étteremmé. Minden részlete táplálkozik valami helyi értékből, hogy aztán azt kibontva önmagát és a vidéket is erősítse vele.

Jöjjön még utolsó receptünk Mátyás Józseftől, az Oroszlános séfjétől: a főfogás.

dsc_0550.jpg

Tállyai furmintban érlelt báránygerinc zsebes burgonyával és grillezett céklával

A 40 dkg növendék báránygerincet furmintban pácoljuk. Ez az étteremben szuvidolva volt. 1 db nagyobb céklát egy kicsit előfőzünk. A bárányt pácolás után egy serpenyőben sütjük meg. Közben sóval, borssal izesítjük, a végefelé mellé tesszük a felszeletelt céklát és kis furminttal még meglocsoljuk.

Zsebes burgonya:

Két nagyobb burgonyát előfűzünk. Bevagdossuk, megtűzdeljük szalonnával és hagymával, majd sóval, borssal, rozmaringgal ízesítjük. Ezt alufóliába csomagoljuk és sütőben vagy kemencében megsütjük. A szalonna zsiradékot ad neki, amiben a krumpli megpirul, a hagyma és a fűszerek pedig ízesítik.

Bárányszósz:

A barnamártáshoz hasonlóan készül. Egy nagy fazékban pirítsuk meg a báránycsontot, majd tegyük bele a felaprított zöldségeket (1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 zellergumó, 1 vöröshagyma). Szórjuk meg nagyjából 2 evőkanál cukorral és karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a paradicsompürét. Kicsit még pirítsuk össze, majd öntsük fel 1,5-2 liter vízzel és fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, babérlevéllel, rozmaringgal, borsikafűvel. 12 órán keresztül lassan fűzzük. Ezután leszűrjük, és egy kis keményítővel még besűrítjük. A legvégén tesszük bele a Tállya furmintot.

A fotókat köszönjük Máté Csabának!

Még több boros és főzős kaland a Facebookon és a YouTube-on!

/Dorka

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr47367104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása