Gasztronómiánk sója az alkohol

Reklámszakemberből "flying szakács"

Egy imádnivaló karriercsavar

2016. július 07. - budavaridora

Nagy Sanyi aka Hódítás a konyhában Sanyi pályafutását kezdettől fogva nyomon követjük, és nem csak azért, mert ilyen fondorlatos címet adni egy blognak már önmagában megvesz minket. Hanem azért is, mert Sanyi egy azok közül a hiteles önmegvalósító gasztrofigurák közül, akik sikerrel és persze bátorsággal váltottak gyakorlatilag szakmát. Először csak írt, barátoknak főzött, otthon főzött, aztán a Restaurant Day-en is elkezdett saját helyszínnel felbukkanni évről évre. Gasztroblogot írni egy dolog, ebből élni egy másik dolog, és ennek köszönhetően márkákkal összebútorozni és teljes munkaidőben főzni megint egy másik. Ez most egy nagy pacsi és közben bizonyíték mindenkinek, hogy merjen belekezdeni abba, amit imád.

13055334_10153697829166478_6260298904075421985_n.jpg

Ez a nyár Sanyinak is nagy ugrás, a Staropramen Ízműves Estéken beszélgettünk először arról, hogy milyen egy egész idényes Food Truck koncepcióba belevágni és egy márka arcaként a sörök mellé ételeket komponálni. Meg aztán persze meg is csinálni, mert Sanyi nem az a fajta executive, aki a kitalálás után elhagyja a villát. A Staropramen food truck június elején a Budavári Sörfesztiválon debütált és a különleges cseh street food menüvel még biztosan találkozhattok a VINCE-n és a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, itt lehet nyomon követni, merre járnak Sanyiék. És most jöjjön az interjú!

13435303_10153805518871478_7639961977147748542_n.jpg

Hogyan formálja át a napjaidat/nyaradat egy ilyen megkeresés?

Majdnem 10 évig a reklámszakmában dolgoztam. Párhuzamosan ment hobbiként ez a “főzőcske’, még akkor is, amikor kint éltem Angliában és hobbiból jártam el hajnal 5-re melózni a kreatív ügynökség mellett az adott beugrós catering céghez konyhába/szendvicsbárba/étterembe. Én úgy gondoltam edzésben vagyok, de most 4 hónapnyi előkészület és a májusi élesítés után azt mondom, hogy a napi 16 (fesztiválon 19 óra) azért megvisel rendesen :) - A “Hogy formálja át?” kérdésről csak az idő jut eszembe. Azt nagyon átformálja. De élvezem! :)

Röviden: mi vezetett idáig, mennyire nagy lépés ez a te életedben? 

Az UP kreatív ügynökség karácsonyi buliján vetődött fel ez még csak ötletként, később lett belőle konkrét megkeresés. Kőkemény 4-5 hónap munka volt csak az előkészítés. A recepteken kívül (olyan receptek ezek, amikhez vagy sört használunk hozzávalóként vagy olyanok, amihez egy féle Staroprament ajánlunk), rengeteg egyéb online tartalmat is készítünk majd az év során és a food truck-al is jövünk-megyünk fesztiválokra. Jó lépésnek mondanám, aminek minden percét élvezem. Nem tudok mit csinálni. Így vagyok kódolva. Szeretem ‘etetni-itatni’ az embereket, hogy jól érezzék magukat:)

13133292_10154198644864645_7351895034718681911_n.jpg

Hogy kell egy ilyen "food truck"-os életet elképzelni?

Egész évben járjuk majd a fesztiválokat a Staropramen járgánnyal és saját rendezvényeink is lesznek: street food és sör. Ez a koncepció: Egyszerű de változatos formában. Minden állomáson más étellel készülünk. Az alap a cseh gasztronómia, de itt-ott korszerűsítve, pici csavarral és a sör. 

Te házigazdaként fogsz megjelenni? 

Házigazdaként, pultosként, vagy éppen raktárosként, sörös hordó pakolóként vagy éppen kenyérszeletelőként...mindenhogy. A szerepem nem merül ki abban, hogy megtámasztom a pultot és egy sörrel a kezemben szélesen mosolygok: Nem is tudnám ezt csinálni. Üzemeltetőként aktívan részt veszek a napi munkában is. De azt már most látom/tapasztalom, hogy néha tényleg jól jönne egy-két klón Sanya...:)

// Dóri

staropramen_izmuves_estek006.jpg

Pesti Konyha újra - Együnk a Vigadóban, mint az urak!

pesti_vigado_etterem3.jpg

Ne lepődjünk meg, ha mostantól egyre gyakrabban találkozunk majd azzal a kifejezéssel, hogy "Pesti Konyha". Ugye, hogy elsőre ismerősen cseng, aztán mégsem teljesen egyértelmű, hogy mi takar ez? A nagyközönség előtt májusban megnyitott Pesti Vigadó Étterem ennek a gyökereit kutatta fel, hogy megújítva, a mai igényekhez és saját elképzeléseikhez igazítva tegyék étlapra azt, hogyan képzelik 2016-ban a pesti konyhát. Kopogjanak azok a magassarkúk és csillogjanak azok az evőeszközök újra a Vigadó nagytermében!

Tovább

Ha kimondod a nevét, csoda történik

Mejillonesgratinadosa a TioFelipében

A babarózsaszínű sangria és a krémesen ropogós morzsás kagyló. Ez a kettő lesz a nyár slágere, legalábbis nálam tuti. Csak a varázsszót tanuljam meg kimondani.

Két borzasztóan őrült, melós-tanulós-keményen edzős hét után estem be az éppen megnyílt TioFelipébe, nem a legjobb lelki állapotban. Olyan pillanat volt, ami időnként valószínűleg még az absztinensekre is rátör: ADJATOK INNI! Azért nálam ez általában egy pohár jól behűtött minőségi pezsgőt vagy fehérbort jelent, koktélokat, édes dolgokat gyakorlatilag soha nem iszom. Ott és akkor viszont rávettem magam a csodásan rózsaszínű, eperrel, citrusokkal, banánnal, és ki tudja még milyen gyümölcsökkel megpakolt sangriára. Pontosan erre volt szükségem: a gyümölcsökön kívül azért volt csodás, mert egyáltalán nem volt túl édes, éppen csak annyira, amennyire a prosecco alap (gyümölcsös, édeskés olasz pezsgő) azzá tette.
1_1.jpg

Tovább

Lépj szintet a bor-étel párosítás terén!

Ökölszabályok az alapokon túl

dsc_0578.jpg

Az megvan, amikor fogmosás után belekortyolsz a narancslébe, és azt elviselhetetlenül savasnak és savanyúnak érzed? Na, akkor tudod, hogy mennyire tudja befolyásolni egy-egy étel vagy ital íze a másikét. A bor-étel párosítás egy örök játék, és szabályokat legfeljebb a legnagyobb katasztrófák elkerüléséhez tudunk felállítani. Mutatjuk, mit kell tudnod!

Tovább

Mesebeli malom étterem az üveghegyeken túl

dsc_0072.jpg

Forog és kattog a malomkerék mellettünk, az udvaron pattog a tűz, a füstölőben készül épp a füstölt só, a verandáról pedig beleshetünk a konyhába, megnézni mi pirul a tűzhelyen – mindez együtt jelenti az Almalomb-gasztroélményt.

Tovább

Békebeli, édes és zöld: a máriagyűdi Czukorborsó

Rumos püspökkenyér

dsc_0189.jpg

A CzukorBorsóba belépni pont olyan, mint a Lappföldi Mikulás házába. Az összes felnőtt egy pillanat alatt gyerekké változik, a másikat lökdösi, "menj előre inkább teee!", aztán vagy tátott szájjal veszik el a hangulatban, vagy a finomságok kóstolgatását nem tudja abbahagyni, esetleg a kérdezősködést. De az biztos, hogy nem siet haza a máriagyűdi szívcsakrából.

Tovább

Aszú: koccints és felejtsd a konyhapulton

img_5350.jpg

Nálunk Tokajban egy bontott palack aszú mindig van a konyhában. Általában a pulton, hogy kéznél legyen, mert vagy a készülő ételhez, édességhez teszünk egy kicsit, vagy a teát ízesítjük vele, vagy csak úgy kortyolunk belőle. Ez nálunk így természetes, és lehetne minden háznál, minden vidéken egyre természetesebb, legalább az ünnepekkor. Azt mondjuk mi is: Koccints aszúval! karácsonykor.

Tovább

A dietetikus hozzászól: sous vide

dsc_0494_1.jpg

Többször találkoztunk már a gasztrokalandozásaink során meglátogatott éttermekben a sous vide eljárással. Többek között a fenséges sertésszűz az Apacukában is így készült. Ennek kapcsán most a technológia iránti rajongó dietetikus kifejti, hogy miért hasznos és egészséges ez az ételkészítési eljárás.

Tovább

Mikor főzzünk alkohollal, ha nem télen?!

Búzasörös káposzta

img_4970.jpg

Drunken Kitchen étel az Apacuka étlapján: ezt a fogást most élőben is megkóstolhatod, de azt is mutatjuk, hogyan készült. Bacsa Gáborral az Apacuka Étteremben főztünk.

Tovább

2HA borok

Ezt kóstoltuk Török Csabánál

dsc_0023.jpgOlaszrizling 2013

Telt, tartalmas bor. Érezni egy kis palackbükét is. Kis füst, gyógynövények, enyhe termálos jegyek. Érett barack, mandula jön ízben. Nehezebb, komplexebb olaszrizling hosszú lecsengéssel és hosszabb érlelhetőséggel. 
dsc_0350.jpg

Pezsgő 2011

Illatban citrusok, zöldalma és virágok. Ízben is almás, birses jegyek jönnek érett citrussal és enyhe élesztősséggel. Krémes, vajas, kellemes pezsgés. Elegáns, szép szerkezetű pezsgő.
dsc_0433.jpg

Tabunello 2012

Málna, szeder, pirosbogyósok, kis füstösség jön illatban. Egyedi, más jellegű szerkezet és ízvilág. Sok gyógynövény, málna, érett alma, kis mézesség is jön ízben. Érett savak és érett citrusok. Alapvetően gyümölcsös bor, amiben a hordó fűszeressége nagyon jó egyensúlyt ad. Könnyen iható, de szerkezetre tartalmas és struktúrált bor. Felbontás után minden nap tud újat mutatni.

A fotókat Máté Csaba készítette.

Itt megnézhetitek, hogy mi mellé ittuk a borokat!

/Dorka

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu