Gasztronómiánk sója az alkohol

Versenyzünk!

2016. szeptember 04. - budavaridora

Drukkoljatok, mert a Drunken Kitchen résztvesz az Allianz bloggerversenyén, a legfinomabb blog kategóriában:)

Ha kimondod a nevét, csoda történik

Mejillonesgratinadosa a TioFelipében

A babarózsaszínű sangria és a krémesen ropogós morzsás kagyló. Ez a kettő lesz a nyár slágere, legalábbis nálam tuti. Csak a varázsszót tanuljam meg kimondani.

Két borzasztóan őrült, melós-tanulós-keményen edzős hét után estem be az éppen megnyílt TioFelipébe, nem a legjobb lelki állapotban. Olyan pillanat volt, ami időnként valószínűleg még az absztinensekre is rátör: ADJATOK INNI! Azért nálam ez általában egy pohár jól behűtött minőségi pezsgőt vagy fehérbort jelent, koktélokat, édes dolgokat gyakorlatilag soha nem iszom. Ott és akkor viszont rávettem magam a csodásan rózsaszínű, eperrel, citrusokkal, banánnal, és ki tudja még milyen gyümölcsökkel megpakolt sangriára. Pontosan erre volt szükségem: a gyümölcsökön kívül azért volt csodás, mert egyáltalán nem volt túl édes, éppen csak annyira, amennyire a prosecco alap (gyümölcsös, édeskés olasz pezsgő) azzá tette.
1_1.jpg

Tovább

Siklóson nem az istenek estek a fejükre

Tíz ujj megnyalós háromfogásos a Bakonyi Pincénél

dsc_0440.jpg

Évekig behajtani sem tudott házához a siklósi Zuhánya-dűlőben a borász Bakonyi Péter. Út az volt, de a szomszéd leláncolta, „csak úgy”, mondván „hamarabb jut haza helikopterrel, mint hogy saját útja legyen”. Innen a borai címkéjén is megjelenő helikopter, ami azóta védjegyévé vált. Szerencsére csak a címkéken bukkan fel, Peti végül utat is kapott az otthonához és szőlőjéhez.

Tovább

Mesebeli malom étterem az üveghegyeken túl

dsc_0072.jpg

Forog és kattog a malomkerék mellettünk, az udvaron pattog a tűz, a füstölőben készül épp a füstölt só, a verandáról pedig beleshetünk a konyhába, megnézni mi pirul a tűzhelyen – mindez együtt jelenti az Almalomb-gasztroélményt.

Tovább

Békebeli, édes és zöld: a máriagyűdi Czukorborsó

Rumos püspökkenyér

dsc_0189.jpg

A CzukorBorsóba belépni pont olyan, mint a Lappföldi Mikulás házába. Az összes felnőtt egy pillanat alatt gyerekké változik, a másikat lökdösi, "menj előre inkább teee!", aztán vagy tátott szájjal veszik el a hangulatban, vagy a finomságok kóstolgatását nem tudja abbahagyni, esetleg a kérdezősködést. De az biztos, hogy nem siet haza a máriagyűdi szívcsakrából.

Tovább

Aszú: koccints és felejtsd a konyhapulton

img_5350.jpg

Nálunk Tokajban egy bontott palack aszú mindig van a konyhában. Általában a pulton, hogy kéznél legyen, mert vagy a készülő ételhez, édességhez teszünk egy kicsit, vagy a teát ízesítjük vele, vagy csak úgy kortyolunk belőle. Ez nálunk így természetes, és lehetne minden háznál, minden vidéken egyre természetesebb, legalább az ünnepekkor. Azt mondjuk mi is: Koccints aszúval! karácsonykor.

Tovább

A dietetikus hozzászól: sous vide

dsc_0494_1.jpg

Többször találkoztunk már a gasztrokalandozásaink során meglátogatott éttermekben a sous vide eljárással. Többek között a fenséges sertésszűz az Apacukában is így készült. Ennek kapcsán most a technológia iránti rajongó dietetikus kifejti, hogy miért hasznos és egészséges ez az ételkészítési eljárás.

Tovább

Mikor főzzünk alkohollal, ha nem télen?!

Búzasörös káposzta

img_4970.jpg

Drunken Kitchen étel az Apacuka étlapján: ezt a fogást most élőben is megkóstolhatod, de azt is mutatjuk, hogyan készült. Bacsa Gáborral az Apacuka Étteremben főztünk.

Tovább

2HA borok

Ezt kóstoltuk Török Csabánál

dsc_0023.jpgOlaszrizling 2013

Telt, tartalmas bor. Érezni egy kis palackbükét is. Kis füst, gyógynövények, enyhe termálos jegyek. Érett barack, mandula jön ízben. Nehezebb, komplexebb olaszrizling hosszú lecsengéssel és hosszabb érlelhetőséggel. 
dsc_0350.jpg

Pezsgő 2011

Illatban citrusok, zöldalma és virágok. Ízben is almás, birses jegyek jönnek érett citrussal és enyhe élesztősséggel. Krémes, vajas, kellemes pezsgés. Elegáns, szép szerkezetű pezsgő.
dsc_0433.jpg

Tabunello 2012

Málna, szeder, pirosbogyósok, kis füstösség jön illatban. Egyedi, más jellegű szerkezet és ízvilág. Sok gyógynövény, málna, érett alma, kis mézesség is jön ízben. Érett savak és érett citrusok. Alapvetően gyümölcsös bor, amiben a hordó fűszeressége nagyon jó egyensúlyt ad. Könnyen iható, de szerkezetre tartalmas és struktúrált bor. Felbontás után minden nap tud újat mutatni.

A fotókat Máté Csaba készítette.

Itt megnézhetitek, hogy mi mellé ittuk a borokat!

/Dorka

Két hektár Dolce Vita a Szent György-hegyen

Andalúz szöcske és carbonara Török Csabától a 2HA Birtokon

dsc_0008.jpg

Amikor először találkoztam Török Csabával, akkor még nem tudtam, hogy Ő a Török Csaba. Van ilyen. És az egészben talán a legszebb az volt, hogy egy olaszrizlingről diskuráltunk. Kóstolgattuk, méregettük, főleg én beszéltem, ő gyanúsan hallgatott. Most már tudom miért: mert az övé volt.

Török Csabához egy nyári délutánon estünk be. Majdnem szó szerint. Érkezésünk egy burleszk film jelenete is lehetett volna, amiben az elfordított útjelző tábla miatt oda-vissza robog a kocsi a poros úton, mire nagy sokára célba ér. Egy ilyen jelenetre a moziban kacagva csapkodja térdeit a közönség, de mi leginkább csak a fejünkhöz csaptuk a tenyerünket, hogy már megint hol vagyunk?! 

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu