Gasztronómiánk sója az alkohol

„Erről a vacsoráról beszélnünk kell!”

...és erről a szamorodniról is.

2017. február 01. - dalmastella

danielberlin.JPG

Daniel Berlin, az északi konyha egyik legismertebb séfje éppen Budapesten van, és a magyar közönségnek főz a februári furmintos időszakban. Magyar, egészen pontosan mádi borokhoz. A kiválasztott sztárborászokkal ettük végig a 20 tételes menüsort – ők sem bírtak magukhoz térni, ez bor-étel párosítás a köbön.

Tovább

Bohém luxi házibuli balatoni panorámával - Gilvesy Bohém légyott

13692766_1030451793735971_5609469364775567858_o.jpg

„Fontos, hogy ott is fogyasszuk a bort, ahonnan származik, és ezáltal mi is megosszuk ezt a teret és ezt a különleges panorámát az emberekkel” –  foglalta össze nekünk Gilvesy Robert, a Szent György-hegyen található Gilvesy Pincészet tulajdonosa a Bohém légyott lényegét. A teraszról nézelődve vagy a kertben egy pohár borral üldögélve valószínűleg nem csak mi gondolkodtunk el azon, hogy láttunk-e már ennél szebb panorámát életünkben.

Tovább

Reklámszakemberből "flying szakács"

Egy imádnivaló karriercsavar

13055334_10153697829166478_6260298904075421985_n.jpgGasztroblogot írni egy dolog, ebből élni egy másik dolog, és ennek köszönhetően márkákkal összebútorozni és teljes munkaidőben főzni megint egy másik. Ez most egy nagy pacsi és közben bizonyíték mindenkinek, hogy merjen belekezdeni abba, amit imád.

Tovább

Pesti Konyha újra - Együnk a Vigadóban, mint az urak!

pesti_vigado_etterem3.jpg

Ne lepődjünk meg, ha mostantól egyre gyakrabban találkozunk majd azzal a kifejezéssel, hogy "Pesti Konyha". Ugye, hogy elsőre ismerősen cseng, aztán mégsem teljesen egyértelmű, hogy mi takar ez? A nagyközönség előtt májusban megnyitott Pesti Vigadó Étterem ennek a gyökereit kutatta fel, hogy megújítva, a mai igényekhez és saját elképzeléseikhez igazítva tegyék étlapra azt, hogyan képzelik 2016-ban a pesti konyhát. Kopogjanak azok a magassarkúk és csillogjanak azok az evőeszközök újra a Vigadó nagytermében!

Tovább

Ha kimondod a nevét, csoda történik

Mejillonesgratinadosa a TioFelipében

A babarózsaszínű sangria és a krémesen ropogós morzsás kagyló. Ez a kettő lesz a nyár slágere, legalábbis nálam tuti. Csak a varázsszót tanuljam meg kimondani.

Két borzasztóan őrült, melós-tanulós-keményen edzős hét után estem be az éppen megnyílt TioFelipébe, nem a legjobb lelki állapotban. Olyan pillanat volt, ami időnként valószínűleg még az absztinensekre is rátör: ADJATOK INNI! Azért nálam ez általában egy pohár jól behűtött minőségi pezsgőt vagy fehérbort jelent, koktélokat, édes dolgokat gyakorlatilag soha nem iszom. Ott és akkor viszont rávettem magam a csodásan rózsaszínű, eperrel, citrusokkal, banánnal, és ki tudja még milyen gyümölcsökkel megpakolt sangriára. Pontosan erre volt szükségem: a gyümölcsökön kívül azért volt csodás, mert egyáltalán nem volt túl édes, éppen csak annyira, amennyire a prosecco alap (gyümölcsös, édeskés olasz pezsgő) azzá tette.
1_1.jpg

Tovább

Siklóson nem az istenek estek a fejükre

Tíz ujj megnyalós háromfogásos a Bakonyi Pincénél

dsc_0440.jpg

Évekig behajtani sem tudott házához a siklósi Zuhánya-dűlőben a borász Bakonyi Péter. Út az volt, de a szomszéd leláncolta, „csak úgy”, mondván „hamarabb jut haza helikopterrel, mint hogy saját útja legyen”. Innen a borai címkéjén is megjelenő helikopter, ami azóta védjegyévé vált. Szerencsére csak a címkéken bukkan fel, Peti végül utat is kapott az otthonához és szőlőjéhez.

Tovább

Békebeli, édes és zöld: a máriagyűdi Czukorborsó

Rumos püspökkenyér

dsc_0189.jpg

A CzukorBorsóba belépni pont olyan, mint a Lappföldi Mikulás házába. Az összes felnőtt egy pillanat alatt gyerekké változik, a másikat lökdösi, "menj előre inkább teee!", aztán vagy tátott szájjal veszik el a hangulatban, vagy a finomságok kóstolgatását nem tudja abbahagyni, esetleg a kérdezősködést. De az biztos, hogy nem siet haza a máriagyűdi szívcsakrából.

Tovább

A dietetikus hozzászól: sous vide

dsc_0494_1.jpg

Többször találkoztunk már a gasztrokalandozásaink során meglátogatott éttermekben a sous vide eljárással. Többek között a fenséges sertésszűz az Apacukában is így készült. Ennek kapcsán most a technológia iránti rajongó dietetikus kifejti, hogy miért hasznos és egészséges ez az ételkészítési eljárás.

Tovább

Mikor főzzünk alkohollal, ha nem télen?!

Búzasörös káposzta

img_4970.jpg

Drunken Kitchen étel az Apacuka étlapján: ezt a fogást most élőben is megkóstolhatod, de azt is mutatjuk, hogyan készült. Bacsa Gáborral az Apacuka Étteremben főztünk.

Tovább

2HA borok

Ezt kóstoltuk Török Csabánál

dsc_0023.jpgOlaszrizling 2013

Telt, tartalmas bor. Érezni egy kis palackbükét is. Kis füst, gyógynövények, enyhe termálos jegyek. Érett barack, mandula jön ízben. Nehezebb, komplexebb olaszrizling hosszú lecsengéssel és hosszabb érlelhetőséggel. 
dsc_0350.jpg

Pezsgő 2011

Illatban citrusok, zöldalma és virágok. Ízben is almás, birses jegyek jönnek érett citrussal és enyhe élesztősséggel. Krémes, vajas, kellemes pezsgés. Elegáns, szép szerkezetű pezsgő.
dsc_0433.jpg

Tabunello 2012

Málna, szeder, pirosbogyósok, kis füstösség jön illatban. Egyedi, más jellegű szerkezet és ízvilág. Sok gyógynövény, málna, érett alma, kis mézesség is jön ízben. Érett savak és érett citrusok. Alapvetően gyümölcsös bor, amiben a hordó fűszeressége nagyon jó egyensúlyt ad. Könnyen iható, de szerkezetre tartalmas és struktúrált bor. Felbontás után minden nap tud újat mutatni.

A fotókat Máté Csaba készítette.

Itt megnézhetitek, hogy mi mellé ittuk a borokat!

/Dorka

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu