Gasztronómiánk sója az alkohol

Drunken Kitchen

Legyen most már nyár, Balaton és BalatonBor!

A 2016-os BalatonBorok bemutatóján jártunk

2017. április 20. - dorottyahomoky

wx_small-89.JPG

Az elmúlt napokban, a hóban, esőben, hidegben sikerült eléggé rendesen kizökkennünk a nyárváró hangulatból. Volt egy esemény, aminek szerencsére segített ezt visszahozni: bemutatták a 2016-os BalatonBorokat! A rendezvény a Divino Gozsduban volt, ahol a termelők kínálták saját BalatonBoraikat.

Az egy éve indult BalatonBor kezdeményezés egy olyan példaértékű régiós összefogás, ahol a bor nemcsak egy ital, hanem a helyi értékek közvetítésével a régió szimbóluma is egyben, valamint a borászközösség összefogásával közös brandet és kommunikációt képvisel. Erről Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője beszélt. 2016-ban 24 pince 24 bora lett kiválasztva mindenhonnan a Balaton körül. A fajta az olaszrizling, a borok egységes arculattal, címkével jelennek meg, de a palackba töltött italok már a kisebb régiókra, az adott tájra és pincére jellemző karaktert közvetítik. Ezért is tud színes és izgalmas lenni mind a 24 bor. A 2016-os évjáratot Laposa Bence, borász, az egyesület elnöke mutatta be.

csoportkep_2017_1.jpg

Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke a kezdeményezés egy másik fontos pontjára hívta fel a figyelmet. A BalatonBor fair trade termék. Ez azt jelenti, hogy a szőlő felvásárlási ára 130 forint feletti, ami a helyi gazdák megélhetése szempontjából rendkívül fontos, hiszen csak így éri meg nekik szőlőt és minőségi alapanyagot termelni. A balatoni összefogást kiterjesztve Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester helyettes asszony beszélt arról, hogy a fővárosi komplex márkaépítés mellett a BalatonBor mint kiegészítő brand tud szerepelni és sokat segíteni. 

wx_small-127.JPG

A borokat a Costes Downtown csapata kóstolta le a rendezvény előtt, majd komponáltak mellé két falatot is: céklák és kecskesajt, valamint pácolt makréla. A friss, savakban ropogós borok mellé mi sem tudtunk volna jobbat elképzelni. Az ételeket Gerendai Károly, a Costes Downtown tulajdonosa mutatta be. 

wx_small-76.JPG

A borokat mi is végigkóstoltuk, és a kedvenceinkről pár szavas, rövid benyomást írtunk:

  • Jásdi: visszafogottabb illat és íz, de ez teszi elegánssá, jó szerkezet, jó inni 
  • Gyukli: szép bor, tartalmas, hosszú
  • Istvándy: először melegen kaptuk, és már úgy is tetszett, összetett szerkezet, képes magát hosszabb ideig tartani
  • Koronczai: egyedi karakter, kis sósság, szép, hosszú
  • Gergely Borház: nagyon friss palackozás, ezért még fedett illatban és ízben, de a szerkezete tetszik, később még meg kell kóstolni
  • Garamvári: tiszta, fajtajelleges, friss, ropogós citrusok a végén, jó inni
  • Dobosi: tiszta, szép, fajtajelleges illat, gyümölcsös, tartalmas, jó savak, ez eddig a leghosszabb 
  • Sabar: ez is szépen mutatja a fajtát, tartalmas bor, szép ásványosság, nagyon jó
  • Buzás: megint egy másik, kicsit melegebb karakter, érett gyümölcsök
  • Laposa: megbízható, tökéletesen elkészített bor, frissítő, hidegebb karakter ízben, jó savszerkezet, ásványos, hosszú
  • Pócz: itt is jön egy újabb stílus, sűrű, sós, termálos, fűszeres, kevésbé a friss vonal
  • Szabó és fia: szintén nagyon friss palackozás, később újra kell kóstolni

wx_small-107.JPG

Az biztos, hogy legközelebb a BalatonBorokat már jó időben, a Balaton partján szeretnénk megkóstolni, amire a közeljövőben számos alkalom kínálkozik. A következő két áprilisi hétvégén "Nyílik a BalatonBor" néven lesz nagy nyitott pincés bemutató több mint harminc pincészet és a borokhoz ételeket készítő éttermek részvételével. 

Köszönjük a meghívást a rendezvényre! A képeket Pintér Árpád készítette.

/Dorka

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr6812439123

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Homoky Dorottya: Legyen most már nyár, Balaton és BalatonBor! 2017.04.20. 19:39:01

A 2016-os BalatonBorok bemutatóján jártunk. Mondjuk a kedvenceinket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása