Gasztronómiánk sója az alkohol

Bohém luxi házibuli balatoni panorámával - Gilvesy Bohém légyott

2016. augusztus 29. - dorottyahomoky

13692766_1030451793735971_5609469364775567858_o.jpg

„Fontos, hogy ott is fogyasszuk a bort, ahonnan származik, és ezáltal mi is megosszuk ezt a teret és ezt a különleges panorámát az emberekkel” –  foglalta össze nekünk Gilvesy Robert, a Szent György-hegyen található Gilvesy Pincészet tulajdonosa a Bohém légyott lényegét. A teraszról nézelődve vagy a kertben egy pohár borral üldögélve valószínűleg nem csak mi gondolkodtunk el azon, hogy láttunk-e már ennél szebb panorámát életünkben.

13737482_1030450057069478_4726963157101867961_o.jpg

A harmadik alkalommal megrendezett Bohém légyotton jártunk, ami az évek során a kisebb létszámos vacsorából egy fél napos kis fesztivállá nőtte ki magát. A vendégek számával együtt pedig a birtok borainak a száma is növekedett. A buli nevét adó Bohém a pincészet nyitóbora, illetve birtokházasítása, mivel megjelenik benne majdnem az összes fajta, amellyel dolgoznak. Az idei év egyik új tétele egy friss, könnyű rajnai rizling, a Kacér, amely megnyitja a rajnai rizlingek sorát: a tartályos Gilvesy és a dűlőszelektált rizling következik utána. Szintén idén jött ki a Próbaüzem is, amely az új furmint ültetvény legelső bora. Robert nem véletlenül telepített furmintot a Szent György-hegyre, összesen 2,8 hektárt. Egyrészt ez a fajta szigeti néven régen is jelen volt itt, abszolút jól illik a vulkanikus talajhoz, valamint a furmintot Magyarország kiemelt fajtájának tartja, amelyet külföldön is nagyon szeretnek, és fontos, hogy egyre többször megjelenjen.

13735116_1030451920402625_2554122139820152465_o.jpg

A nyári Bohém légyott mellett egyre több önálló vacsorát is szerveznek a pincénél külföldi és magyar séfek meghívásával. Alapvetően könnyebb, de ízes, kissé fűszeres ételekkel párosítják a pince borait, amelyet a mai este fogásai is megerősítettek. A borok mellé most a Sarki fűszeres sütött-főzött. Czinege Tamás azt mesélte, hogy a különböző ízek megtalálásánál és párosításánál a pince borai vezették őket, és ahogy jöttek az ötletek kóstolgatás közben, úgy születtek meg a végleges ételek. A különböző sajtok és olivabogyók mellett szendvicseket hoztak, volt egy friss, lazacos, egy izgalmas, grillezett gomolyás hamburger, ahol a fűszeres baracklekvár édességével játszottak, és egy nehezebb mangalicaszalonnás szendvics. A mi kedvencünk a gomolyás Bohém Burger volt, mert a könnyebb Gilvesy boroktól a dűlőszelektált tételekig, mindenhez tökéletesen illett.

13735815_1030451217069362_4552409115194417109_o.jpg

A Bohém légyott az a nyári buli, ami komolyan veszi magát, de mellette kedves és laza is tud maradni, ahova kiöltözöl, aztán eljössz az egész családdal és még a kutyát is hozod magaddal, ahol borozgatsz, beszélgetsz, aztán kifekszel a fűbe pohárral a kezedben és az estét végig táncolod. Ilyen maga a Gilvesy Pincészet is a gyönyörűen felújított Esterházy présházban, a szép, tiszta borokkal, a csodás panorámával, a fényekkel és hangulattal. Ennek pedig egy kicsit részese is lehetsz a lenti videóban!

Köszönjük a meghívást és a képeket a Gilvesy Pincészetnek!

/Dorka

 

A bejegyzés trackback címe:

http://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr4111650970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.