Gasztronómiánk sója az alkohol

Drunken Kitchen

Siklóson nem az istenek estek a fejükre

Tíz ujj megnyalós háromfogásos a Bakonyi Pincénél

2016. március 08. - dorottyahomoky

dsc_0440.jpg

Évekig behajtani sem tudott házához a siklósi Zuhánya-dűlőben a borász Bakonyi Péter. Út az volt, de a szomszéd leláncolta, „csak úgy”, mondván „hamarabb jut haza helikopterrel, mint hogy saját útja legyen”. Innen a borai címkéjén is megjelenő helikopter, ami azóta védjegyévé vált. Szerencsére csak a címkéken bukkan fel, Peti végül utat is kapott az otthonához és szőlőjéhez.

dsc_0425.jpg

Bakonyi Péter siklósi házát olaszrizling és hárslevelű vegyes ültetvénye veszi körül. Itt a Zuhányán, a szőlők között érzi jól magát. Kilép az ajtón, és a szőlővel foglalkozik. Vagy a csicsókával, ami miatt már átkozza magát. Pár évvel ezelőtt telepítette, hogy majd milyen jó lesz, el is adhatja. Azóta úgy elterjedt a növény, hogy begyűjteni nem győzi, kiirtani pedig nem tudja. Magát a borászt csak azért nem túrta még ki a csicsóka, mert Peti leginkább a szőlőben, a borospincéje meg Villányban van.

dsc_0531.jpg

„A baglyok nem azok, aminek látszanak” – áll a késői szüretelésű, édes bor címkéjén. Hiszen Peti számára a fehér fajták sem azok most Villányban, amik lehetnének. Neki ugyanolyan fontosak, mint a kékszőlő, és úgy gondolja, hogy az egész borvidéken nagyobb hangsúlyt kellene kapniuk. Nekünk is nagy kedvenceink a száraz fehér Bakonyi-borok, mint a könnyű, friss Csavargó cuvée és olaszrizling, vagy az érettebb és teltebb hárslevelű. Ezzel az édes borral pedig végképp bizonyítja a fehér fajták létjogosultságát Villányban. 

Mindezek ellenére a Bakonyi-termékpiramis csúcsán a cabernet franc áll. Ebből készül a dűlőszelektált bora is, méghozzá a Makárról. Ráadásul az egyik cabernet franc terület telepítése során történt az a legendás eset, hogy a földből előkerült egy őskori Pepsi üres üvege. Valószínűleg az egyik első, ami Magyarországra ért. Peti ezt az üveget az első bora mellett őrzi a konyhaszekrény tetején. Amellett a bor mellett, amelynek címkéjén először jelent meg a helikopter. Így aztán a Bakonyi-házban mindig akad ok az anekdotázásra főzés vagy evés közben. 

dsc_0424.jpg

A történeteknek se vége se hossza, valami mindig történik Peti körül. Közben rotyog a nagy fazék húsleves, sül a hús és fogynak a pohár borok is. Papírsárkány kerül elő, aztán meg a somogyi prósza tökéletes receptjéről, a házi kefíroltásról, vagy a csicsókacunamiról beszélünk. A mesélés a videónkban is folytatódik:

Siklóson lassabban telik az idő, nem is értjük, hogyan lesz kész a húsleves, és utána a többi fogás. Amilyen nyugodtan főz, kavar, szeletel Peti, olyan gyorsan cikáznak a gondolatai, és csap át egyik történetből a másikba. Néha követni sem tudjuk, de aztán az este egyik pontján leülünk, és húslevest eszünk. Hozzá a 2014-es hárslevelűt isszuk. Klasszikus húsleves kétféle húsból rengeteg zöldséggel, amit Peti mindig már az elején beletesz, hogy minél több ízt kinyerjen belőlük.

dsc_0416.jpg

A sütőben is vár minket valami: az öt órája sülő oldalas. Egy kicsit tanácstalan Peti, hogy mit készítsen hozzá. Csicsókát? De igazából abból így is elege van. Aztán meggyőzzük, legyen csak a spenót és a prósza. A spenótot vajon, fokhagymán a könnyebb és savasabb olaszrizlinggel pároljuk össze. A prószához van egy nagy tál aludttejünk, ebbe megy 3 tojás, aztán annyi liszt, amennyit felvesz. Lehet sósan vagy édesen. Mi most csak sót tettünk bele. Zsírral kikent tepsibe öntöttük, és ropogósra, aranybarnára sütöttük. Tehát oldalas, spenót, prósza, és kikerült még az asztalra birsalma befőtt és szilvalekvár is, hogy mindenki kedvére válogathasson az ízekből. Mellé cabernet franc, az alap és a Makár, lezárásnak pedig az édes Twin Peaks-bor, aztán még éjszakáig tartó beszélgetés. Lehetséges, hogy nem is lassan telik, hanem egyszerűen megszűnik itt az idő.

dsc_0577.jpg

További képek a galériában vannak. A képeket Máté Csaba készítette.

/Dorka

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr268440630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása