Gasztronómiánk sója az alkohol

Drunken Kitchen

Nem tudunk betelni a Balatonnal. Most éppen Paloznakkal.

2015. július 14. - dorottyahomoky

dsc_0128.jpg

Hazaértünk Ábrahámhegyről, és másnap már mentünk is vissza egy napra, mert megnyílt a Homola Borterasz és a Sáfránkert Vendéglő. Ez van, nyáron nehéz elszakadni a Balatontól. Mindig történik valami!

Egyébként is azt szeretjük annyira a Balatonban, illetve azt is, hogy nincsenek távolságok. Sosem (megoldhatatlan) kérdés az sem, hogyan jutunk el mondjuk Balatonboglárból Badacsonyba. Valami mindig lesz, mert olyan még nem volt, hogy Földvár felé félúton ne vettek volna fel. Itt otthon vagyunk. Ezt az érzést kaptuk meg Homoláéknál is.
Állunk a Homola Borteraszon és megint minden jól van. A szőlőültetvények, Csopak, a déli part sziluettje, a csillogó víz mind-mind teljessé teszi a képet. Sajtóúton vagyunk: a Homola Pincészet most mutatja be az újságíróknak két új projektjét, a borteraszt és a Sáfránkert Vendéglőt. A helyszín Paloznak, egy 500 lakosú falu, ami igazán nyáron telik meg élettel. Mi csak ezt a mostani arcát látjuk, és bár vannak emberek, a nyugalom kézzel fogható.

 

A teraszon isteni reggelivel kezdünk: tekeresvölgyi sajtok, mangalica-, bivaly- és szürkemarha kolbász, házi tönkölyös-magos kenyér, a kávé mellé pedig a Homola habzó rosét kortyolgatjuk. A pince melletti borterasz egész nyáron nyitva lesz (a szerdai napok kivételével). Be lehet ide térni borozni, a borok mellé a miénkhez hasonló hidegtálat eszegetni, a tételeket pedig pinceáron vehetjük meg.

A Homola Pincészet szőlőterületei Tihanytól Alsóörsig terjednek, összesen 14 hektáron. Mi most a Tihanyi Belső-tónál lévő kékfrankos-ültetvényhez sétáltunk el. Fröccsel a kezünkben élveztük a látványt, miközben Homonna Attila, a pincészet borásza ide-oda szaladgált, hogy ellenőrizze, minden rendben van-e a szőlőben. Nem sokkal később a paloznaki domboldalban kialakított pincében, kicsivel később pedig már a kertben, a fűben ülve vagy fekve kóstoltuk a Homola-szortiment komolyabb tételeit: a Csopaki Kódex Olaszrizlinget, a Parti szél cuvéet és a Kékfrankost. A pincészet legújabb bora Fakutya névre hallgat, ez egy hordós érlelésű pinot blanc. 2014 az első évjárat belőle, és mostantól minden évben tervezik elkészíteni. A teljes Homola borsorról leírást itt olvashattok.

dsc_0205.jpg

A nap zárásaként elsőként kóstolhattuk meg a Sáfránkert Vendéglő pár leendő fogását. Az egykori Akác Étteremben már Czinege úr várt minket a frissítőkkel. Homola Szabolcs elmondta, hogy egy régóta dédelgetett álom vált valóra a Sáfránkert megnyitásával: egy friss, helyi alapanyagokkal dolgozó, folyamatosan megújuló, laza vidéki éttermet akartak, de a tervtől hosszú út vezetett a megvalósulásig. A koncepcióban nagy szerepe lett Kerekes Sándor séfnek, akinek vezetésével tökéletesen átgondolt, minőségi étlap született, mindez sallang-mentesen. „Innovatív szabadtűzi konyha” – jellemzi Sanyi az éttermet, egyszerűen, ahogy szokta. Lesznek itt állandó ételek, folyamatosan változó táblás ajánlatok és napi ebéd is.

dsc_0343.jpg

Czinege úrról volt szó a bekezdés elején? Nos ez nem véletlen, ha ő ott van, semmi sem megy a megszokott kerékvágásban. Most például viccet csinált az éhes csapatból: először csak az asztal egyik fele kapta meg a laskagombás kacsamájat, mondván, a többiek legalább szemből fotózhatják majd. Félreértés ne essék: a máj így talán még jobban esett, mikor sorra kerültünk! A sor folytatása kovászosuborka krémleves volt wasabis tejföllel, szifonból kinyomva. Főételként pecsenyekacsát kaptunk, amely a külön bemutatott smokerben 5-6 óra sülés után még a faszenes grillre is rá lett dobva, és úgy került a tányérunkra, mellé sáfrányos citromos krumplifőzelék dukált. Tökéletes kombináció. A borok közül eldönhettük, hogy melyik fogás melyik tétellel működik a legjobban. Zárásként madártej volt pándi meggyhabbal.

A kezdeti állapotok, az éppen készülő vízvezeték és épülő bútorok mellett is tökéletes volt a Sáfránkert. Reméljük így is marad! Leghamarabb a Paloznaki Jazzpikniken biztosan le is ellenőrizzük majd.

/Dorka

A bejegyzés trackback címe:

https://drunkenkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr217605346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása