„Az idei sörszezon más lesz, ezt az évet a gasztronómia és a sör párosa teszi izgalmassá” – ezt ígérte Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke, majd megmutatta, hogy a klasszikus sör-virsli, sör-csülök párosokon túl elképesztő söruniverzum létezik, amelybe például még a sütemények is bőven beleférnek. A Szövetség szezonnyitó eseményén, egy sörvacsorán négy étel-sör párosítást kóstoltunk, és megcsapott minket a sörforradalom szele.
A sör és a modern magyar gasztronómiai a Villa Escában találkozott. A most induló Sör mi több rendezvénysorozat célja, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát, és új oldaláról mutassa be ezt az italt. Lenk Zsolt séf, Vásárhelyi István, sörgasztronómus és Szűcs Zsuzsanna, dietetikus szakértő segítette ebben.
Sör az étel mellé?
Ahogy a bornál, úgy a sörnél is rengeteg különböző sörfajta közül válogathatunk, minden fogáshoz más a megfelelő. Hiszen a sör lehet édes, fanyar, gyümölcsös, kesernyés, könnyeden friss vagy éppen robusztusan telt. Az illatok és ízek sokszínűsége miatt az ételekhez párosítva új, izgalmas ízeket ismerhetünk meg. Nem csak snackekhez vagy főételekhez, hanem levesekhez, salátákhoz, sőt klasszikus vagy modern felfogású desszertekhez is találhatunk megfelelő sörfajtákat.
Ahogy Schillinger Attila is mondta: túl kell lépni a klasszikus sör-virsli, sör-csülök párosokon, és kísérletezni kell. A könnyed lágerek, friss világos ale-ek, búzasörök, sörpezsgők nagyon jól passzolnak például halakhoz vagy tengeri kajákhoz. A különböző lágy vagy kemény sajtok kísérőjeként a világos pilzenitől a nehéz, éjfekete angol sörökig megtaláljuk a megfelelőt. Nem csak gyümölcsös sört ihatunk desszertek mellé, hanem remek belga apátsági söröket vagy édes barna német duplabak-sört is.
Mi lesz a sörhassal?
„A sörhas egy mítosz. Az elhízást nem a sör, hanem az energiaegyensúly hiánya okozza. Vagyis az, ha az ételekkel, italokkal elfogyasztott kalóriamennyiség meghaladja a mozgással, munkavégzéssel felhasznált mennyiséget” – mondta Szűcs Zsuzsanna, az esemény dietetikus szakértője. Szerinte, ha egészséges súlyban maradnánk, nőként naponta legfeljebb 2 deci, férfiként 4 deci sört igyunk. Persze e mellé a kiegyensúlyozott étrend is kell.
A Sör mi több és a nagyközönség először a Budavári Sörfesztiválon fog találkozni. A szervezők remélik, hogy az idei nyár a minőségi sörök, illetve a hozzájuk passzoló ételek tudatos, kulturált fogyasztásának ideje lesz.
A kóstolt sörök:
A vacsorán a sörvilág hihetetlenül változatos fajtáit és ízeit ismerhettük meg, és kiderült, hogy sört teljesen másként kell kóstolni mint bort. A szervezők ezzel a sorral, és a melléjük komponált ételekkel tették le (a mi asztalunkra is) a tervezett sörforradalom első lépéseit.
Campari Weizen
A köszöntő ital egy sörkoktél volt: Campari Orange és búzasör. Nagyon jól működött együtt a két alkohol. A Campari és a sör keserű ízvilága mellett a sör friss citrusossága és a narancs izgalmasan találkoztak. Frissítő, nagyon jó ivású koktél. Mellé epres görögdinnyés eszenciát kaptunk.
Komlós lágersör
Illatban érett citrusok, narancshéj, kis füstösség. Ízben elsőre citrom, narancs, zöldalma, kis édeskés alma, nagyon gyümölcsös. A gyümölcsök mellett egy kis dohányosság is megjelenik. Intenzív ízek, a kortyérzetben kevésbé keserű, könnyebb ízvilág, hamarabb eltűnik, könnyebben iható sör. Tiszta, jól elkészített sör. A hozzá elkészített fogás füstölt pácolt pisztráng volt endíviával, aragulával, kerti zöldségekkel, pirított mogyoróval.
Indian Pale Ale
Illatban sok, intenzív trópusi gyümölcs, ananász, maracuja, citrusok, narancs. Ízben is ezek jönnek először, majd egy erős komlósság. A telt, malátás ízeket egy erős keserűség zárja le. Kissé szárít is. Tiszta, szép ízek jellemzik, nagyon jól hangolt sör. Kis szellőzés után a végén a keserűség is oldódik, barackmag, mandula, kis édes barackosság fedezhető fel benne, a korty legvégét pedig intenzív grapefruit zárja. Mellé kecskesajtos köles orzottó volt pácolt, grillezett céklákkal, barackkal és chilis-lime-os kesudióval.
Barna ale belga élesztővel
Illatban füstösség, keserű csoki, pörköltmogyoró. Első kortyra ezek jönnek ízben is. Édeskés, malátás, telt ízek. Lecsengésben is édeskés marad, kevesebb, enyhébb keserűség van a kortyérzetben. Kis méz, kávé, karamell, édes szeder is feltűnik ízben. Hamarabb eltűnik. A hozzá komponált fogással nagyon jól harmonizáltak. Omlós, konfitált báránycombot kaptunk borsikafüves crustarddal, vajbab főzelékkel, brie sajttal és babér jus-vel.
Német stílusú sötét baksör
Teltebb illat, karamell, meggy, aszalt áfonya, csoki. Kis fára emlékeztető jegyet is fel lehet fedezni benne. Ízben aszalt pirosbogyósok, meggy, ribizli, enyhe mézesség. Kis keserűség, pörkölt ízek, pörkölt mogyoró, sok kávé. Itt is van egy kis fás jelleg. Az édes desszert mellé nagyon jól illet ez a kicsit nehezebb, kevésbé édes, több keserűséggel rendelkező sör, ami túrópuding volt sörös, tonkababos étcsokoládé mousse-szal.
A fotókat köszönjük Máté Csabának.
Kövess minket itt is:
/Dorka